Hlavní obsah

Nejhorší Česko. Eskalace pandemie v naší kotlině si všímá celý svět

„Itálie šíří nákazu v Evropě, nezvládla to,“ jeden z výroků, které v současné situaci působí mírně řečeno poněkud paradoxně.Video: TV Nova, ČTK

 

Reklama

O Česku zase jednou píší média po celém světě. Na rozdíl od jara, kdy se o koronavirové situaci u nás psalo jako o příkladném zvládnutí, v poslední době je tomu přesně naopak.

Článek

Nejvíc si zahraniční média všímala rekordních čísel, kdy Česko v počtu nově nakažených na 100 000 obyvatel předčilo i Španělsko, pozornosti novinářů z vícero zemí pak neunikla ani zpráva o nákaze fotbalové legendy Antonína Panenky.

Řádění viru a Babiš tématy rakouského tisku

Začněme u sousedů. Rakouský Der Standard zařadil v komentáři Česko do stejné škatulky s Izraelem, coby země, které po dobře zvládnuté první vlně „propadly euforii, což má vážné následky“. Podle Kurieru „řádí koronavirus v Česku bezprecedentním způsobem“. Deník připomíná, že ještě na jaře byla Česká republika dávána za vzor, co se týče boje s infekcí. Teď je podle ECDC na špici evropského žebříčku nově nakažených v horizontu 14 dní v přepočtu na 100 000 obyvatel. Kurier tvrdí, že premiér Babiš nechtěl zpřísněním opatření před krajskými volbami „naštvat voliče“ a že v zemi teď chybí větší disciplína, co se týče například nošení roušek.

Němci i Francouzi si všimli nakaženého Panenky

Média v Německu a Rakousku kromě referování o denních číslech tento týden hlavně zaujalo prokázání nákazy u legendárního fotbalisty Antonína Panenky. U našich západních sousedů připomínají fotbalistův dloubák, v němčině „Panenkaheber“, ve finále mistrovství Evropy v Bělehradě v roce 1976. Zdravici a přání brzkého uzdravení Panenkovi, coby klubové legendě, poslal jeho někdejší zaměstnavatel, vídeňský Rapid, pro jehož fanoušky bude fotbalista navždy „Tondo“.

Zpráva o Panenkovi neunikla ani francouzským novinářům. „Jednasedmdesátiletý bývalý český fotbalista byl pozitivně testován na covid-19 a je na jednotce intenzivní péče,“ píše deník Les Echos. Deník také přidal informaci o tom, že na jaře Česká republika zvládla první vlnu pandemie s mírným průběhem. Nyní však zaznamenává silný nárůst nově nakažených.

Poláci píší o mezigenerační válce i zhroucení zdravotnictví

Polský deník Rzeczpospolita si kromě českých vysokých počtů nakažených všímá slov českého ministra zdravotnictví Romana Prymuly o „mezigenerační válce“. „Je to téměř válka mezi generací mladší a generací starší, kdy ta mladší nepovažuje onemocnění za příliš rizikové ve vztahu ke svým osobám a na druhé straně generace starší má reálné obavy, že se může něco stát,“ citují noviny ministra. Připomínají, že česká vláda chce novými opatřeními srazit denní přírůstek pod 1000.

Polská tisková agentura upozorňuje, že v Česku už nemoci covid-19 podlehlo tento týden více než 100 lidí a dodává také rostoucí denní počty nakažených. „Podle ministra zdravotnictví by Čechům bez zavedení nových omezení hrozilo do dvou týdnů zhroucení systému zdravotní péče,“ píše také agentura.

Český humor vypíchli v Maďarsku

Maďarské levicové noviny Népszava píšou o situaci v Česku jako o zlé. Kromě výčtu nových opatření si deník všímá i toho, že se Češi snaží brát situaci s trochou nadhledu. „Pověstný český humor: navzdory potížím je populární dortík v podobě koronaviru,“ stojí v popisku pod fotografií čokoládového dezertu z jedné z kaváren v centru Prahy, který vypadá jako koronavirus.

Foto: Profimedia.cz

Číšnice v pražském podniku servíruje netradiční dezert.

Česko neuniklo ani americkým novinářům

Hned zkraje tohoto týdne si situace v Česku všimli i v zámoří. Americká CNN ho zmínila v článku s titulkem „Jen čtyři země Evropy jsou pod kritickou koronavirovou hranicí“. Česko však pochopitelně nebylo jednou z nich, američtí novináři ho jmenovali právě na špici seznamu zemí, kteří jsou na tom nejhůř.

Článek se zaměřoval na údaj, který si můžeme pamatovat zejména z léta, kdy podle něj řada zemí rozhodovala, koho zařadí na seznam rizikových zemí - počet nakažených na 100 000 obyvatel za poslední týden.

CNN vypíchla, že Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) považuje za hranici „velmi vysokého rizika nákazy“ 20 případů na 100 000 lidí, pod kterou se v době vydání článku vešly jen Německo, Finsko, Kypr a Norsko. „Na druhé straně škály je Česko, Nizozemsko a Francie,“ uvedla CNN a dodala, že Česko má se 167,6 případy na 100 000 obyvatel před Nizozemskem náskok o cca 30 a před Francií 40 případů.

O strmém nárůstu pozitivních případů covid-19 v ČR napsala i americká agentura AP. V pátek vydala krátkou zprávu, v níž popsala nová opatření, s nimiž ve středu přišla česká vláda. AP zmínila kromě zavřených divadel, kin, muzeí nebo třeba galerií i šíři, jak přísné restrikce zasáhnou třeba sportovní oblast.

„Venkovních sportovních aktivit se může najednou zúčastnit jen nanejvýš 20 lidí, což je opatření, které negativně zasáhne profesionální soutěže, jako třeba fotbalové ligy,“ píše se v textu.

Time si všiml Techtle Mechtle

Americký magazín Time věnoval střední Evropě velký text v polovině září. Tedy ještě před tím, než začaly počty nových případů v Česku stoupat k pěti tisícům. Česko už tehdy Time označil za nejzasaženější zemi v regionu a připomněl, o jak velký skok od jara jde.

Ve srovnání s dalšími zeměmi střední Evropy pak magazín popsal, jak se na konci jara opatření v Česku rozvolnila - a vypíchl třeba „promořovací akci“ v pražském klubu Techtle Mechtle. Tam se na konci července nakazilo skoro sto lidí naráz.

Britská BBC píše o českém prvenství

Britská veřejnoprávní BBC ve středu shrnula situaci v Evropě s důrazem na vývoj koronavirové nákazy v Itálii a Německu. V textu se BBC nicméně dotkla i České republiky. Uvedla, že ČR má nyní nejvyšší počet nově nakažených na 100 tisíc obyvatel v posledních dvou týdnech v celé Evropské unii. Čímž předčila i Španělsko.

Krátkou zprávu o Česku vydala v pátek i britská agentura Reuters. Stejně jako americká AP zdůraznila, že Česká republika eviduje poslední tři dny rekordní počty nakažených. Ve sporém textu se ještě píše o celkovém čísle pozitivně testovaných a počtu obětí covid-19 – s odkazem na informace, s nimiž v pátek přišlo české Ministerstvo zdravotnictví.

Reklama

Doporučované