Hlavní obsah

Jsou roušky „Made in China“ vadné? Země prý jen správně nečtou návody

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

„Made in China“ si v koronakrizi vysloužilo konotaci negativnější než kdy dřív. A není divu. V Číně získá licenci na výrobu zdravotnických pomůcek kdekdo a zklamaných příjemců je čím dál víc. Co na to Čína? Máte si přečíst návod.

Článek

Pandemie covid-19 podnítila celosvětový boj o zdravotnické vybavení: masky, pláště, ventilátory a testovací soupravy. Výroba značné části z nich probíhá v Číně, která se díky tomuto pokouší přepracovat svůj obraz ze světového zdroje viru na zdroj pomůcek pro boj proti němu. Pokus by to byl dobrý, kdyby země nezapomínala i na další krok - kontrolovat kvalitu.

Spousta zemí v krizové situaci, včetně Česka, sáhla po velké sumě peněz a nakoupila za ně chybějící zdravotnické materiály v Číně. V milionových kusech toto dlouho očekávané zboží sice dorazilo, nakonec se ale ukázalo částečně jako naprosto nepoužitelné.

V posledních několika týdnech si vědci a zdravotnické orgány ve Španělsku, České republice, na Slovensku, v Turecku, Kanadě, Nizozemsku, Polsku či Velké Británii stěžovali na vadné testy či roušky zakoupené od čínských společností. V některých případech za tyto materiály vlády utratily miliony dolarů.

Některé země se stihly poučit z chyb ostatních dřív, než je stačily udělat samy, například Gruzie zrušila smlouvu s čínskou společností, která poslala vadné testovací soupravy do Španělska a Malajsie. Namísto toho nakoupila v Jižní Koreji, jejíž testy navíc pracují s mnohem větší přesností než ty čínské. Další tisícovku rychlotestů dostala Gruzie od čínské vlády jako dárek.

Masky nepoužitelné v nemocnicích nakoupilo i Finsko. V Austrálii pohraniční úředníci zase zabavili 800 000 kusů vadných a padělaných masek z Číny.

Mezi zeměmi, které se spálily a nehodlají to nechat jen tak, je například Nizozemsko. Nákup obličejových respirátorů s nedostatečným filtrem a nesedící na obličeji se země pokusila do Číny vrátit. Kompletní zásilka měla obsahovat 1,3 milionu vysoce kvalitních obličejových respirátorů N95. Než se na problém přišlo, část dodávky putovala do kriticky zasažených nemocnic.

Podle nizozemského ministerstva zdravotnictví v prvním okamžiku ani nebylo jasné, zda dotyčnou šarži dostalo Nizozemsko darem nebo proběhla běžná obchodní transakce.

Milion obličejových masek, které nesplňují potřebné filtrační standardy, musela odmítnout také Kanada. Respirátory KN95, které kanadští úředníci považují za životaschopnou alternativu k respirátorům typu N95, se nakonec ukázaly pro využití v nemocnicích jako naprosto nevhodné.

Seznam Zprávy získaly od kanadské vlády k vadné zásilce vyjádření. „K dnešnímu dni obdržela Kanadská agentura pro veřejné zdraví (PHAC) některé spotřební materiály, které nesplňují specifikace kanadské vlády týkající se nastavení zdravotní péče. Přestože tyto výrobky nejsou v souladu se specifikacemi pro první reakci na zdravotní péči, je nyní posuzováno, zda mohou být použité v nelékařských zařízeních. Do 22. dubna 2020 PHAC identifikoval přibližně 1 milion masek KN95 jako nevyhovující specifikacím pro nastavení zdravotní péče. Tyto položky nebyly distribuovány do provincií a teritorií za účelem první reakce na zdravotní péči a následně jsou posuzovány pro použití v nelékařských zařízeních.“

Nepořádek uvnitř Číny

Že má Čína ve výrobě a exportu ochranných pomůcek neskutečný nepořádek, svědčí i pašování materiálu uvnitř země. V půlce března Státní rada oznámila, že úřady za jediný měsíc zabavily více než 80 milionů padělaných masek a 370 tisíc vadných či falšovaných dezinfekčních prostředků.

Za mřížemi tamních vězení také dle informací čínských úřadů končí desítky lidí. Čínské firmy totiž šidí i vlastní nemocnice. Například do Wu-chanu v kritickém období dorazila zásilka tisíců nepoužitelných kusů materiálu, což na místě zjistili až lékaři. V Číně přitom za výrobu nekvalitních zdravotnických materiálů během krize hrozí až doživotí.

Nad množstvím nekvalitního exportovaného materiálu přitom zůstává rozum stát. Pekingská vláda vybrala 55 společností, které mají dohlížet na kvalitu a certifikaci vyráběného zboží. Teoreticky by tak zboží neměl vyvážet jen tak někdo, opak je ale pravdou. Koneční dodavatelé či prostředníci totiž mohou díky „krizovému nastavení“ získat certifikát během několika kliknutí na internetu.

Foto: 中华人民共和国中英人民政府

Jeden z potřebných dokumentů ze stránek čínské vlády.

„Při podání žádosti musí podnik poskytnout písemné nebo elektronické prohlášení, v němž se slibuje, že vyvážený produkt získal osvědčení o registraci čínského zdravotnického prostředku, který splňuje normy kvality dovážející země (regionu). Podniky zabývající se vývozem zdravotnického materiálu musí zajistit kvalitu a bezpečnost produktů, dodržovat příslušné normy a aktivně podporovat mezinárodní společenství, aby společně bojovaly proti epidemii,“ uvádí stránky čínské vlády. Slíbit ale není hřích, a vesele tak vyrábí a vyváží zboží nezjistitelné firmy.

Krachující podniky se stébla chytají

„Panuje tu naprostý nepořádek,“ uvedl Dan Harris pro Los Angeles Times, právník, jehož firma Harris Bricken zařizuje dovoz z Číny více než 15 let. Současnou situaci nazval „bezprecedentní“, zejména protože se čínští dodavatelé zběsile pokoušejí získat zpět ztráty po měsících karantény. „Před rokem byly čínské firmy ještě v pořádku. Teď jsou zoufalé a mnohé z nich vědí, že stojí na pokraji krachu, takže prodávají falešné produkty.“

Dalším problémem jsou právě prostředníci, mezi kterými je množství podvodníků nabízejících nemocnicím pomoc. Ty ji přijímají, aniž by měly tušení, že miliony objednaných masek nemusí dostat vůbec anebo dorazí v nepožadovaném stavu.

Během pandemie se tak mnoho továren v Číně za vládní podpory přeorientovalo na výrobu ochranných pomůcek. Mnohým ale chybí kapacita na poctivou výrobu a požadovanou kvalitu. Běžnou praxí je, že čínští dodavatelé vyvážejí produkty  pod značkou licencované společnosti, ale samotné produkty nakupují od dalších továren a končí třeba u ruských firem vyrábějících matriošky. V dodavatelském řetězci jsou pak nevysledovatelné.

Poté, co došlo k rozšíření epidemie, čínské úřady rychle zahájily postup nouzového schvalování oprávnění k výrobě v souladu se zásadami předloženými státní správou. Cesta pro podniky dostat se k licenci v Číně je tak poměrně snadná – stačí vyplnit dva formuláře, které jsou ke stažení na stránkách vlády. Podle listu Hubei Daily News se nouzové schvalování týká výroby pěti zdravotnických výrobků. Žádosti jsou zpracovávány online 24 hodin denně.

Jen pro příklad, na konci ledna tak v Guilinu vznikla firma vyvíjející infračervené teploměry, textilní firma Guanxi Textile Group se přeorientovala na teploměry, brýle i roušky.

K prodeji obyčejných bavlněných masek přitom stačí firmám živnostenské oprávnění, licence nutná není. Povolení a vyplnění dalších deseti dokumentů a prohlášení je nutné u masek vyšších tříd.

Certifikáty jsou problémem samy o sobě. Na první pohled platné dokumenty mohou obsahovat název jiného výrobce, uvedené zboží ve skutečnosti testováním projít nemuselo. Takové testování filtrů u respirátorů totiž trvá i dva týdny a vyjde až na 2 000 dolarů. Mnohé společnosti navíc vyrábějí zdravotnický materiál v naprosto nevyhovujících hygienických podmínkách.

Problémové testy

Problémy provázejí i testy na koronavirus. Británie údajně koupila 3,5 milionu testů na protilátky od dvou čínských společností, Guangzhou Wondfo Biotech Co. a Hangzhou AllTest Biotech Co. Pouze společnost z Guangzhou je ale na schváleném seznamu Čínské národní lékařské správy.

Čínské národní směrnice se případným nepřesnostem v testování vyhýbají poznámkou, že „jejich testy slouží pouze jako doplněk k testům nukleových kyselin, nikoli ke screeningu populace“.

Další zklamanou zemí s nepoužitelnými testy je Španělsko, které do nákupního košíku vložilo produkty Shenzhen Bioeasy Biotechnology. Poměrně rozšířený dodavatel ale rovněž na seznamu dodavatelů s vnitrostátní autorizací není.

Španělská vláda ale měla získat testovací soupravy za využití prostředníka, který doložil, že firma potřebnou certifikaci má. Poté, co španělští mikrobiologové zjistili, že prvních 9 000 testů správně identifikovalo pozitivní případy pouze ve 30 procentech případů, Španělsko vadné testy poslalo společnosti Bioeasy do Číny zpět. Doporučená citlivost testů je nejméně 80 procent. Testy tak ohodnotila vláda jako vyloženě nebezpečné kvůli poskytování falešné naděje.

A co na to Čína?

Čínská vláda vesměs odmítá, že by obličejové masky vyvážené do jiných zemí byly „vadné“. Příjemcům spíš navrhuje, aby si dvakrát překontrolovali pokyny k použití. Čínské ministerstvo zahraničních věcí k vadným maskám zaslaným do Nizozemska uvedlo, že čínský výrobce „jasně uvedl, že jsou nechirurgické“.

„Masky různých kategorií nabízejí různé úrovně ochrany pro každodenní použití a pro lékařské účely,“ uvedlo ministerstvo zahraničních věcí na Twitteru. „(Prosíme) o důkladné zkontrolování návodu, abyste se ujistili, že jste objednali, zaplatili to, co jste skutečně obdržet chtěli. Nepoužívejte nechirurgické masky pro chirurgické účely.“ Respirátory typu N95 přitom mají zachytit 95 procent částic a pro chirurgické účely vhodné jsou.

Podle čínských médií se Peking snaží pomáhat zasaženým zemím ze všech sil. Zasílané zdravotnické potřeby však mnohdy pocházejí od soukromých společností. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing na jedné z tiskových konferencí uvedla, že když onemocněním covid-19 nejvíce trpěla Čína a do země chodily dodávky roušek z jiných zemí, mnohé z nich také přišly vadné. Čína se ale podle jejích slov rozhodla upřednostnit víru v dobro a respektovat alespoň dobré úmysly zemí. „A chceme také připomenout, aby země důkladně kontrolovaly návody k použití. To, co kupují, může sloužit k jiným účelům,“ doporučila mluvčí.

Reklama

Doporučované