Hlavní obsah

Roušky: Většina Evropy je nenutí, jako Česko se chová východní blok či Kuba

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

V sobotu to bude měsíc ode dne, kdy povinné nošení roušek začalo platit kromě Česka i na Slovensku. Zbytek vyspělého světa se zdráhá nošení roušek označit za účinný nástroj. Kdo se nakonec přidal?

Článek

Evropské státy, kde už platí povinnost vztažená k nošení roušek, jsme rozdělili do tří kategorií a vyznačili na mapě. Po přejetí kurzoru na daný stát si můžete přečíst rozšířující informace.

Ve státech, které jsme na mapce ponechali bez barvy, jsou sice bez povinnosti nošení roušek, i v některých z nich už jsou ale roušky autoritami doporučovány nebo se o jejich doporučení či nařízení intenzivně vyjednává.

Postoj WHO zůstává spíše odmítavý

Postoj Světové zdravotnické organizace k nošení roušek se ustálil na konci prvního dubnového týdne do následující podoby - pokud necítíte příznaky nebo se nestaráte o někoho, kdo je nakažený, roušku nenoste. Organizace sice na základě dat z Hongkongu uznala, že plošné nošení roušek může pomoci zpomalit epidemii, podle jejího nejaktuálnějšího stanoviska ale negativa nošení roušek převažují nad pozitivy.

Podle WHO roušky nikdy plně nenahradí ostatní a důležitější zásady, jako je mytí rukou a dodržování sociálního odstupu. Při špatném zacházení s rouškou se navíc z pokrývky úst a nosu může stát zdroj kontaminace.

WHO rovněž nadále opakuje, že rouška člověka neochrání před nákazou.

Do souvislosti s tímto se obecně často staví argument falešného pocitu bezpečí, který roušky lidem dávají, a mohou je tak svádět k nedodržování ostatních opatření.

Účinnost jednoduchých bavlněných roušek zůstává diskutabilní.

Španělsko: Nemůžeme lidem nařídit, ať „vyrábí roušky”

Roušky zdarma veřejnosti dodává španělská vláda, která se potýká s nejvyšším počtem nakažených v Evropě. Přesto je Španělsko je jednou z mnoha zemí, které odmítly říct svým občanům: „Vyrobte si roušky sami.“

„Nemůžeme zavést nařízení, které nejde splnit,“ řekl k tomu španělský ministr zdravotnictví Salvador Illa. V současnosti tak platí jen doporučení nosit roušky. Případnou povinnost Španělsko podle ministra rozhodně nezavede dřív, než ji bude moci zajistit všem lidem.

Postoj Evropské komise kopíruje WHO

Evropská komise jakožto výkonný orgán EU se na nošení roušek dívá podobně jako WHO, tedy alespoň podle slov předsedkyně Ursuly von der Leyenové.

Komise uznává, že i podomácku vyrobené roušky mohou být užitečné, sama by jejich nošení doporučila například pro návštěvu míst, kde se vyskytuje velké množství lidí.

Podle Leyenové je nicméně důležitější hygiena.

„Roušky možná slouží k redukci šíření viru, ale nikdy nemohou nahradit ostatní hygienická opatření,“ řekla Leyenová a dodala, že roušky splňující standardy by měly být zajištěny pro zdravotníky.

Ve Francii řešil spor o roušky soud

Země roušky jako účinný nástroj odmítá. Pár starostů, jako například Christian Estrosi z jihofrancouzského Nice, se už o vyhlášení povinného nošení roušek pokusilo, nejvyšší soud tam ale 17. dubna rozhodl, že na to nemají mandát. Vláda nadále setrvává v odmítavém postoji k rouškám.

Národní akademie pro medicínu už ale doporučila zvážit, aby v odůvodněných případech lidé navlékali roušky od 11. května. To se mají ve Francii uvolnit opatření.

Nošení roušek rovněž plánují zavést pro své zákazníky a zaměstnance i některé francouzské společnosti, včetně železničního dopravce SNFC.

Jak je na tom zbytek světa?

Úplně jiný je postoj k rouškám v asijských státech, kde byla vzhledem k historii debata o to, zda nosit/nenosit, často úplně vynechána. V Asii jsou lidé na roušky mnohem více zvyklí a mnozí je nosili běžně už před pandemií nového koronaviru po zkušenostech například s epidemií koronaviru SARS.

V USA platí doporučení nosit roušky pro všechny od začátku měsíce. Několik států ale později zavedlo i povinnost nosit roušky, a to většinou v případech, kdy člověk vyjde na veřejné prostranství, kde nelze udržovat příslušný rozestup.

V podstatě stejná pravidla pro nošení roušek jako v Česku platí od druhého dubnového týdne i v Izraeli.

Roušky jsou povinné i v některých afrických státech - například Gabonu, Etiopii, Keni, Mozambiku, Libérii, Maroku nebo Zambii.

Stejně tak i v některých středoamerických a jihoamerických státech. Například na Kubě, v Panamě, Hondurasu, Peru a v některých městech Argentiny nebo Mexika.

Velká Británie váhá

Tento týden se o možnosti doporučení nosit roušky intenzivně hovoří ve Spojeném království. V úterý deník The Times informoval, že vládní experti mají ještě týž den zhodnotit důkazy o schopnosti roušek zpomalit epidemii.

Rozhodování vlády se ale protahuje a verdikt zatím nepadl. Mezitím některá britská média publikovala studie, analýzy či výzvy, které se vyjadřují pro nošení roušek. Deník Daily Mail například zmiňuje jako pádný argument postup Česka a Slovenska, které „zavedly povinnost roušky jako první v Evropě a mají malou míru infekce na obyvatele“. Bulvární list The Sun otiskl výzvu stovky uznávaných lékařů, kteří tvrdí, že roušky „mají být povinné“.

Vláda to s rozhodováním nemá jednoduché. Funkčnost či nefunkčnost roušek ve zbrždění epidemie totiž není jediným zdrojem britského dilema. Ministři si totiž už podle Timesů vyslechli varování šéfů veřejného zdravotnictví NHS, že byť jen doporučení plošného nošení roušek způsobí frontální útok Britů na už tak tenké zásoby roušek pro zdravotníky, což by mohlo znamenat kolaps celého zdravotnictví.

V Británii se tak zrcadlí jeden z nepochybně silných argumentů proti doporučování roušek, který je sice důležitý, ale často raději přímo nevyřčený.

Reklama

Doporučované