Hlavní obsah

Spása z Vietnamu. Do světa míří testy splňující směrnice i představy o ceně

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Důvěru v testovací kity z Asie po bolestném konci nespolehlivých rychlotestů z Číny nejspíš zachrání Vietnam. Vyvinul test splňující směrnice Evropské unie, který v milionových dodávkách zásobí země po celém světě.

Článek

Testovací soupravy na covid-19 vyrobené ve Vietnamu už schválila Velká Británie i Evropská unie. Souprava 50 samostatných testů splňuje všechna potřebná kritéria – citlivost na přítomnost viru, specificitu i limity přesnosti stanovené Světovou zdravotnickou organizací (WHO).

Pozitivní či negativní verdikt si pak potenciální pacient může vyslechnout po dvou hodinách. Testy fungují na mezinárodně doporučované diagnostické metodě RT-PCR, jejíž výsledky jsou přesnější než u těch, jež garantují výsledek do 15 minut.

Sympatická je i cena soupravy – jeden test se díky financování výrobních nákladů ministerstvem vědy a výzkumu pohybuje mezi 17 a 25 dolary.

Výrobu obstará vietnamská společnost Viet A Corporation, která sídlí v Ho Či Minově městě. Dle jejího vyjádření dokáže denně vyrobit 10 tisíc testovacích souprav a případně produkci ztrojnásobit tak, aby odpovídala domácím i zahraničním požadavkům.

Phan Quoc Viet, generální ředitel Viet A Corporation, uvedl, že po získání potvrzení od britského ministerstva zdravotnictví a sociální péče v souladu se směrnicí Evropského parlamentu pro výrobce diagnostik in vitro zahájí prodej společnost Redcliffe Bioscience Holdings Limited.

Tato britská společnost byla vybrána do role autorizovaného distributora, který zajistí prodej ve Velké Británii, Indii, Mexiku, USA a některých evropských státech. Těmto zemím by měl být dodáván milion testovacích kitů měsíčně.

Vyjednávání o koupi testovacích souprav od vietnamské společnosti zahájilo v březnu 20 zemí. Společnost Viet A Corporation uvedla, že už splnila vývozní objednávky na 4 000 testovacích souprav do Íránu a 300 na Ukrajinu.

S těmito testy se pojí i jeden příběh o solidaritě bez hranic. Jiná vietnamská společnost sídlící v Hanoji udělala u Viet A Corporation objednávku na 4 tisíce testovacích souprav, které následně putovaly darem do Itálie.

Reklama

Související témata:

Doporučované