Hlavní obsah

Nezbývá než se modlit. Hurikán Matthew dorazil na Haiti

 

Reklama

Někteří lidé se ukrývají v kostelech nebo školách, jiní odmítli své domovy na pobřeží opustit.

Článek

Hurikán Matthew, jeden z nejsilnějších za poslední roky, dorazil na ostrov Haiti. Hlášeny jsou obří vlny, silný vítr o rychlosti 230 kilometrů za hodinu a intenzivní déšť. Podle meteorologů má napršet šedesát až sto centimetrů vody. Některé oblasti už postihly sesuvy půdy a očekávají se záplavy.

Mezinárodní organizace se obávají rozsáhlých škod, které hurikán na chudém ostrově napáchá. Haiťané se ještě nevzpamatovali z rozsáhlého zemětřesení v roce 2010, v zemi se stále šíří infekční choroby a mnoho lidí žije jen v provizorních přístřešcích.

Americká agentura pro mezinárodní rozvoj mezitím oznámila, že na pomoc Haiti a Jamajce uvolnila 400 tisíc dolarů, tedy 9,6 milionu korun. Hurikán Matthew přichází na Haiti v době prezidentských voleb, které se konají tuto neděli.

„Vím, že můj dům mohl snadno odfouknout. Jediné, co mohu udělat, je modlit se a pak se modlit ještě víc," řekl Ronlande Francois, obyvatel pobřeží Haiti.

Matthew si od svého vzniku vyžádal již nejméně tři oběti. Po 16letém chlapci na ostrově Svatý Vincenc a starším muži v Kolumbii dnes v rozbouřených vodách zahynul haitský rybář. Dalšího muže haitské úřady pohřešují.

Očekává se, že z Haiti se Matthew přesune do východní části Kuby, odkud už bylo preventivně evakuováno 316 000 lidí.

„Dvacet tisíc obyvatel našlo přístřeší v útulnách a 296 tisíc u svých příbuzných," uvedl zástupce ředitele civilní obrany ostrova Luis Ángel Macareno.

Mimo ohrožení už je Jamajka, která odvolala varování před hurikánem. V platnosti zůstává varování před tropickou bouří. Podle původních předpovědí měl Matthew zasáhnout východ Jamajky, podle aktuálních dat se ale bude pohybovat o něco východněji.

„Unikli jsme tomu nejhoršímu, ale ještě nejsme úplně v suchu," uvedl ředitel jamajské meteorologické služby Evan Thompson.

Foto: Jaroslav Brousil

Na Haiti by měl napršet až metr vody.

Matthew je jeden z nejsilnějších hurikánů v Atlantiku od roku 2007, kdy udeřil hurikán Felix. Po přechodu nad východní Kubou by mohl pokračovat směrem k Bahamským ostrovům. Zasáhnout by mohl i jih a východ Spojených států. Na určení přesné trasy je ale podle NHC ještě příliš brzy.

Reklama

Související témata:

Doporučované