Hlavní obsah

I kdyby nikde Hamáčka nevolili, tady hlasy dostane

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

V Lovčicích nemají sociální demokraté kampaň zapotřebí, lidé je volí i bez ní.

Reklama

Zatímco voličů ČSSD rok od roku ubývá, v Lovčicích u Kyjova je trend opačný. V posledních parlamentních volbách tu získali 45 procent hlasů. Proč? To odhaluje další díl reportážní série o skalních voličích jednotlivých stran.

Článek

Zvony majestátního románského kostela v Lovčicích u Kyjova na Hodonínsku odbíjejí jednu hodinu odpoledne. Obec je až na několik lidí čekajících na autobus prázdná.

Čas do odjezdu si cestující krátí prohlížením plakátů na místní vývěsce. K pozvánkám na burčákování, podzimní farmářské trhy, koncert mysliveckého spolku nebo na dětský den tu teď přibyla předvolební agitace.

Volný blok slibuje zákaz experimentů na dětech. Piráti a Starostové chtějí vrátit zemi budoucnost. Koalice Spolu nabízí změnu a Přísaha hodlá prověřit všechny covidové zakázky. Agitační plakát ČSSD chybí.

„Není třeba,“ mává na zastávce rukou důchodkyně, která jede do nedalekého Kyjova na nákup. „Tady stejně všichni volí sociální demokracii. Já taky, je to už takový kolorit.“

Volební výsledky minulých pěti let jí dávají za pravdu. V krajských volbách získala ČSSD v Lovčicích 56 procent hlasů, zatímco výsledek v Jihomoravském kraji nebo republice se pohyboval kolem 5 procent. V komunálních dostala kandidátka ČSSD 78 procent hlasů a v posledních volbách do Sněmovny v roce 2017 volilo v Lovčicích 45 procent voličů – nejvíc ze všech obcí v Česku.

Jak se volilo v Lovčicích

RokVolbyVýsledek ČSSD v LovčicíchVýsledek ČSSD celkem
2020do krajských zastupitelstev56,41 %5, 67 %* / 4,92 %**
2019do europarlamentu20,77 %3,95 %
2018do obecních zastupitelstev71,88 %5,17 %
2017do Sněmovny45,45 %7,27 %
2016do krajských zastupitelstev74,76 %15,49 %* / 15,24 %**
2016do Senátu (Zdeněk Škromach)1. kolo: 71,54 % 2. kolo: 77,77 %1. kolo: 24,26 % 2. kolo: 32,21 %

Poznámka: * výsledek v Jihomoravském kraji ** výsledek v ČR

Zdroj: volby.cz

Proč je tradiční politická strana u lovčických voličů tak oblíbená, vysvětluje ředitelka místní základní a mateřské školy.

„Starosta za ČSSD je mezi lidmi populární, je to aktivní a činorodý člověk, který do obce dokázal přinést spoustu peněz,“ říká Denisa Dušíková. Před lety působila v místním zastupitelstvu, ale zmáhaly ji vnitřní spory, a tak komunální politiku sleduje už jen zpovzdálí.

Ač není voličkou ČSSD, kvituje s povděkem, že během desetileté éry starosty Václava Tvrdého má obec nové sportovní i dětské hřiště a začala fungovat hospoda nebo klubovna pro děti.

„Můžou za to i jeho dobré kontakty. Svého času k nám na zabijačky a plesy jezdily špičky sociální demokracie, jako třeba Sobotka, Hašek nebo Škromach,“ vzpomíná s úsměvem pedagožka a úspěch ČSSD v Lovčicích shrnuje: „Čí chleba jíš, toho píseň zpívej.“

Starosta Tvrdý pomoc významných straníků nepopírá. „Samozřejmě jsem se snažil využívat svých známostí, žádal jsem o vše, co šlo, a dařilo se mi to,“ říká starosta Lovčic.

Z krajských dotací vybudovali v obci vodovod, z peněz ministerstva zemědělství novou kanalizaci a ministerstvo vnitra jim přispělo na nový hasičský vůz. „Zbytek, jako třeba dětské hřiště nebo chodníky, jsme si udělali svépomocí.“

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Starosta dokázal přinést spoustu peněz, říká ředitelka místní školy.

Obyvatelka nízké řadovky, na jejíchž dveřích visí cedulka „Prodej medu“, má o volbách jasno, ač se prý o politiku příliš nezajímá.

„Od osmnácti volím stejně. Sociální demokracii,“ svěřuje se čtyřiačtyřicetiletá černovláska Martina Kořínková, jejíž včelstva jsou rozeseta po okolních kopcích Ždánického lesa.

„Jsem věrný typ. ČSSD budu volit, ať se děje, co se děje,“ vysvětluje včelařka.

Naopak sedmašedesátiletou Marii Svobodovou „srdcařství“ po letošku přešlo. „Zklamali mě,“ říká na adresu sociální demokracie, respektive celé vlády.

Prodělala těžký covid a politikům nemůže zapomenout chaos, nekoncepčnost a neschopnost srozumitelně komunikovat s lidmi během pandemie. „Byl to kolotoč na entou. Jeden den něco nařídili, druhý den to zas bylo jinak. Ztratila jsem k ČSSD důvěru,“ tvrdí.

Koho tedy bude volit? STAN prý nemůže, protože jsou v koalici s Piráty, které zrovna nemusí. „Takže možná Okamuru. Nebo někoho jiného.“ Času na rozmýšlení je prý ještě dost.

+12

Nad otázkou, komu dají hlas ve volbách, odvádí postarší manželský pár reportéra na zahradu. Aby sousedé neviděli a neslyšeli, že se baví s novinářem.

Přinesou pivo a nabídnou slivovici a v bezpečí domova se rozpovídají. Politiku sledují, vášnivě o ní diskutují a leckdy se i intenzivně přou. Po slibu, že nebudou publikována jejich jména, pán domu přiznává, že léta volil ČSSD, ale letos jí hlas nedá. Rád prý sází na vítězné koně a s ČSSD to podle něj vypadá tak bledě, že hlas pro ně považuje za vyhozený.

Jeho manželka také nemá na rozdíl od minulých let jasno a nechá si prý poradit od dcery, protože děti mají na jejich volbu velký vliv.

„Volíme hlavně jejich budoucnost,“ konstatuje seniorka. Jako voličský „odpadlík“ od sociálních demokratů s humorem vysvětluje, že od konce předsedy Bohuslava Sobotky se v obci žádná šajba oranžové partaje už neobjevila.

„A jakmile nebudou u vlády, určitě vyschne i penězovod,“ dodává její životní partner.

Seriál o volebních baštách

Proč hnutí ANO sebralo hlasy Hamáčkovi v Milhostově u Chebu

Proč věří voliči v Mrlínku na Přerovsku Tomio Okamurovi a jeho hnutí SPD?

I kdyby nikde Hamáčka nevolili, v Lovčicích u Kyjova podporu najde

Ves, která zbohatla z Bakalových daní, jde po modré

Reklama

Doporučované