Hlavní obsah

I pozitivní lidé budou moci ven z karantény, rozhodlo ministerstvo

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Nové poznatky o infekčnosti koronaviru vedou stát ke změně podmínek, kdy budou moci covid pozitivní lidé ukončit karanténu.

Článek

Opakovaně pozitivní test na koronavirus, pak 14 dní karantény a pak svoboda. Tedy pokud daný člověk nemá příznaky. Tak vypadají nová pravidla dle rozhodnutí ministerstva zdravotnictví, zjistil server iDnes.cz.

Ministerstvo aktualizovalo algoritmy testování a vycházelo přitom z nových poznatků, podle nichž už takový pacient nemusí být infekční. Zároveň Česko vyslyšelo doporučení Světové zdravotnické organizace a Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí.

„Dostupná data a vlastní poznatky z ČR týkající se délky přežívání viru v nosohltanu pacientů ukázaly, že virus je životaschopný po dobu osmi až deseti dnů na sliznicích u většiny pacientů,“ citoval server profesora epidemiologie a člena Klinické skupiny při ministerstvu Romana Chlíbka.

Podle něj tak zejména pacienti s opakovaně prokazovanou pozitivitou jsou sice laboratorně pozitivní, ale je to takzvaný mrtvý virus. „Pacient není infekční pro své okolí a nemusí být izolován po celou dobu, kdy je pozitivní,“ dodal Chlíbek. Podmínkou však je, že nesmí mít žádné příznaky nemoci covid-19.

Reklama

Související témata:

Doporučované