Hlavní obsah

Illinois vs. Trump Tower. Prezidentův hotel prý neoprávněně odčerpává vodu z řeky Chicago

Podle zástupců společnosti jde o politicky motivovanou žalobu.Video: Marek Baloun, Shutterstock.com, Youtube.com

 

Reklama

Trump Tower v americkém Chicagu denně čerpá až 75 milionů litrů vody z blízké řeky Chicago. Podle státu Illinois na to ale nemá povolení ani nutné studie.

Článek

Nejvyšší státní zástupkyně amerického státu Illinois Lisa Madiganová podala žalobu na Trump Tower v Chicagu. V ní se uvádí, že budova čerpá denně až 75 milionů litrů vody z řeky Chicago bez patřičných povolení a environmentálních studií. Ty jsou přitom státem u takovýchto budov vyžadovány.

Podle Madiganové správa budovy nejenže nemá povolení pro čerpání studené a následné vypuštění teplé vody zpět do řeky, nezajistila ale ani státem požadované studie vlivu na životní prostředí a ryby. „Trump Tower si bez jakéhokoliv povolení denně bere vodu z řeky Chicago bez ohledů na to, zda nemůže poškodit říční ekosystém. Podala jsem žalobu, abych měla jistotu, že Trump Tower nemůže nadále porušovat zákon,” uvedla prokurátorka v prohlášení médiím.

Druhé nejvyšší budově v Chicagu s téměř sto patry vypršela povolení z takzvaného Systému národní eliminace znečišťujících látek 31. srpna loňského roku. Nadále si ale bere a následně vypouští vodu, kterou potřebuje pro klimatizační a ventilační systém.

Mluvčí Trumpovy organizace Janet Isabelliová označila žalobu za zbytečnou a politicky motivovanou. „Jsme zklamaní, že nejvyšší státní zástupkyně státu Illinois se rozhodla podat tuto žalobu, vzhledem k tomu, že tyto věci se obvykle řeší na administrativní úrovni,” uvedla Isabelliová v mailu adresovaném agentuře Reuters.

„Jeden by si mohl myslet, že tento čin byl motivován politikou,” reagovala dále mluvčí organizace na fakt, že Madiganová je členkou Demokratické strany a nedávno napadla jiný ekologický zákon amerického prezidenta Donalda Trumpa. Mluvčí prokurátorky ale narčení odmítla s tvrzením, že budova díky nedodané studii porušuje zákony už od roku 2013, celé dva roky před tím, než tehdejší šéf organizace oznámil boj o Bílý dům. Předchozí přestupky byly řešeny pokutami.

Budova se nachází v těsné blízkosti řeky Chicago.

Budova Trump Tower v Chicagu je se svou výškou 423,2 metru čtvrtou nejvyšší budovou ve Spojených státech a jednadvacátou ve světě. Donald Trump v roce 2001 prohlašoval, že bude nejvyšší na světě, po útocích na mrakodrapy světového obchodního centra z 11. září ale plány změnil. Dostavena byla v lednu roku 2009. Objekt, který kromě hotelu ukrývá luxusní apartmány, krátce držel světové prvenství v nejvýše posazené bytové jednotce. O prvenství byl připraven ještě tentýž rok v prosinci s dostavením Burj Khalifa v Dubaji.

Reklama

Související témata:

Doporučované