Hlavní obsah

Ilustrace koronaviru, která obletěla svět

Foto: Centers for Disease Control and Prevention (CDC)

Ilustrace nového koronaviru SARS-CoV-2

Reklama

Ilustrace, která se pro nový typ koronaviru stala takřka symbolem, vznikla v americkém Centru pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), aby zpřístupnila obtížně zpracovatelné lékařské koncepty běžným lidem.

Článek

21. ledna CDC aktivovalo své nouzové operační středisko pro nový typ koronaviru. V ten samý den vyvstal úkol i před ilustrátorkou CDC Alissou Eckertovou a jejím týmem. Vytvořit viru „identitu“.

„Něco, co upoutá pozornost veřejnosti,“ přála si podle svých slov pro The New York Times (NYT) Eckertová. Očekávala, že jejich výtvor se může objevit v několika lokálních zpravodajských pořadech, jako tomu bylo v minulosti.

Ilustrace se ale rozšířila daleko za hranice lokálního světa. Její ilustrace se proměnila v sušenky a roušky. Eckertové někdo blízký podle NYT řekl, že ho její ilustrace při příležitostných cestách pro potraviny vyloženě pronásleduje.

U nového typu koronaviru se však tým Eckertové rozhodl pro podrobnou, detailní ilustraci, která upoutá pozornost na to, že je tu jeden velice konkrétní a nebezpečný nepřítel.

„Výroba ilustrace trvala asi týden. Veškerá magie se odehrává v programu Autodesk 3ds Max,“ uvedla Eckertová. „Ten si představujeme jako takové naše fotografické studio.“ V něm ilustrátoři části viru uspořádali a otestovali různé barvy, textury a osvětlení.

Designéři CDC však pracují na několika materiálech týkajících se onemocnění COVID-19 najednou. Všechny ilustrace musí fungovat společně jako celek,“ řekla Eckertová. Volba nakonec padla na červenou na šedé se žlutými doplňky. „Byla nejzajímavější, prostě to vyniklo,“ uvedla k rozhodnutí Eckertová.

V průběhu let Eckertová se svými kolegy zaujímá k různým virům různé přístupy. Někdy virus zobrazují s jeho hlavním přenašečem – například oficiální ilustrace nemoci zika zvýrazňuje komáry. Jindy se zaměří na příznaky viru, jako tomu bylo u eboly.

Na jedné z jejích oblíbených nedávných ilustrací je zobrazena bakterie, která způsobuje kapavku. V ilustraci, jež vznikla jako příloha ke zprávě CDC o odolnosti vůči antibiotikům z roku 2019, se bakterie vznášela jako medúza. „Cílem bylo, aby bakterie vypadaly, že jsou skutečně naživu,“ řekla. „Aby lidé věděli, že se před nimi mají mít na pozoru.“

Eckertová chce skrze svou tvorbu zpřístupnit obtížně zpracovatelné lékařské koncepty běžným lidem. „Pro lidi může být například u vrozených vad snazší porozumět a dívat se na ilustrace než na fotografie,“ uvedla pro NYT Eckertová. Doufá, že na lidi pozitivně zapůsobí a že pokud se budou lidé například chtít něčeho dotknout v obchodě, vzpomenou si právě na její ilustraci.

Reklama

Doporučované