Hlavní obsah

Impeachment krok za krokem. Sněmovna Trumpa obžalovala, co bude dál?

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump, třetí obžalovaný prezident v americké historii.

Reklama

230 pro, 197 proti. A hned poté 229 pro, 198 proti. Takové výsledky přineslo hlasování o dvou bodech ústavní žaloby proti prezidentovi Donaldu Trumpovi v americké Sněmovně reprezentantů. Dolní komora Kongresu s demokratickou většinou ho obvinila z toho, že se dopustil obstrukcí vůči Kongresu. A měl zneužít prezidentskou moc ve snaze přinutit cizí zemi ke vměšování do amerických prezidentských voleb.

Článek

Řízení by se teď mělo přesunout do horní komory Kongresu, do Senátu. Objevily se ale spekulace o tom, že odeslání žaloby chtějí demokraté pozdržet, a to na nějakou příhodnou dobu. Například na chvíli, kdy senátoři slíbí, že předvolají svědky. S tím totiž republikány ovládaný Senát zatím nepočítá.

Až se žaloba do Senátu dostane, proběhne soudní řízení a na jeho konci pak i hlasování. Aby impeachment prošel, musely by pro něj hlasovat dvě třetiny Senátu. Instituce má sto členů, padesát tři z nich zastupuje republikány, čtyřicet pět demokraty a dva senátoři jsou nezávislí.

Za současného rozložení sil v horní komoře Kongresu je vysoce nepravděpodobné, že by byl Trump skutečně odsouzen. Naznačuje to už hlasování ve Sněmovně reprezentantů: pro žalobu nehlasoval jediný republikán.

Trump, který se tak stal třetím obžalovaným americkým prezidentem v historii, byl v době hlasování zrovna v Michiganu se svou prezidentskou kampaní. Před davy voličů zopakoval, že neudělal nic špatně. A že kvůli demokratům váha impeachmentu klesla. Předsedkyni Sněmovny reprezentantů Pelosiovou označil za „bláznivou Nancy“. A demokraté podle něj vyhlásili otevřenou válku americké demokracii.

Reklama

Související témata:

Doporučované