Hlavní obsah

USA čeká hlasování o impeachmentu. A Trump si s demokraty vyřizuje účty

Foto: Wikipedia.org

Donald Trump poslal Nancy Pelosiové jízlivý dopis.

Reklama

Proces impeachmentu amerického prezidenta se dostal na první významné rozcestí. Členové americké Sněmovny reprezentantů budou ve středu debatovat a nejspíš i hlasovat o dvou bodech obžaloby – zneužití pravomoci a bránění Kongresu ve vyšetřování.

Článek

Toho se měl Donald Trump dopustit v rámci zářijové Ukrainegate. Kauza naznačuje, že prezident tlačil na svého ukrajinského protějška Volodymyra Zelenského, aby nechal vyšetřovat jeho politického rivala, demokrata Joea Bidena. A také Bidenova syna Huntera, který dříve pracoval pro ukrajinskou energetickou společnost Burisma. V roce 2016 měl mít Biden prsty ve vyšachování bývalého ukrajinského generálního prokurátora, který tuto firmu vyšetřoval.

Trump měl podle výpovědí diplomatů i vysoce postavených úředníků pozastavit vojenskou pomoc pro Ukrajinu výměnou za to, že mu prezident Zelenskyj informace na Bidena poskytne.

Ústavní žalobu demokraté opřeli o červencový telefonát Trumpa Zelenskému, kterého americký prezident několikrát požádal o kompro na Bidena, jenž za vlády prezidenta Baracka Obamy působil jako viceprezident USA. A také je jedním z horkých adeptů na prezidentského kandidáta za demokratický tábor.

V předvečer debaty ve Sněmovně reprezentantů poslal Trump jízlivý dopis její předsedkyni Nancy Pelosiové. „Tento impeachment představuje bezprecedentní a neústavní zneužití moci demokratickými zákonodárci, kterému se nic v americké legislativní historii posledních necelých dvou a půl století nevyrovná,” napsal Trump v textu.

Anketa

Měli by američtí zákonodárci odvolat Donalda Trumpa?
Ano.
51,1 %
Ne.
48,9 %
Celkem hlasovalo 981 čtenářů.

„Vyhlašujete válku americké demokracii“

Trump je v dopise osobní. „To, co děláte, je strašné. Ale žít s tím budete muset vy, ne já,” píše například. „Pokračováním v té své neplatné obžalobě porušujete své přísahy, porušujete věrnost ústavě a vyhlašujete otevřenou válku americké demokracii,” osočil prezident Pelosiovou.

Demokratku také obvinil z toho, že „nechala klesnout na důležitosti velmi ošklivého slova, impeachmentu”. V textu se pak sám brání bodům obžaloby. Ve zkratce: Zelenského k získání kompromitujícího materiálu na Bidena nenabádal, ve skutečnosti je to sám Biden, kdo podle něj kdy pochybil.

Podle prezidenta se demokraté ještě nevzpamatovali z toho, že jejich kandidátka na prezidentku Hillary Clintonová v minulých volbách v roce 2016 neuspěla. A demokracii vnímají jako svého nepřítele.

Foto: Profimedia.cz

Demokratka Nancy Pelosiová.

Pelosiová dopis nedočetla

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů, která pravděpodobně oba body obžaloby vzhledem k demokratické většině schválí, se k dopisu vyjádřila ještě v úterý. Popsala ho jako „skutečně zvrácený”.

„Nemám, co říct. Je to směšné,” řekla podle serveru Business Insider CNN. „Ani jsem to celé nečetla, pracovali jsme. Viděla jsem jen nějaký základ, je to skutečně zvrácené,” dodala předsedkyně dolní komory amerického Kongresu.

Nejmenovaní vysoce postavení úředníci z Bílého domu navíc prozradili listu The Washington Post, že Trump obsah dopisu nekonzultoval se svými právníky. A jeho zveřejnění den před hlasováním o obžalobě „je nepotěšilo”.

Přes 700 historiků proti Trumpovi

Prezidentův dopis ale nebylo jediné psaní, které rozvířilo už tak bouřlivé vody americké politiky. Víc než sedm set historiků zveřejnilo otevřený dopis, v němž apelují na Sněmovnu reprezentantů, aby ústavní žalobu odhlasovala.

Signatáři dokumentu varovali před Trumpovou ignorací, která podle nich představuje jasné a současné nebezpečí pro ústavu Spojených států. „Soudíme, že pokud se prezidentovo nepřístojné chování nedostane na úroveň ústavní žaloby, tak potom už nic,” píšou historici v dopise.

Akademici prezidenta popsali jako bezohledného demagoga, který v osobním životě nemá disciplínu. Trump ale o všech svých údajných prohřešcích mluví jako o hoaxech.

Reklama

Související témata:

Doporučované