Hlavní obsah

Index PX se dnes poprvé od loňského léta dostal pod 1000 bodů

Rozhovor s Vladimírem Vávrou, hlavním makléřem Wood and Company.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Index PX pražské burzy se dnes poprvé od 24. července 2017 dostal pod hranici tisíce bodů. Šlo hlavně o reakci na předpověď americké centrální banky (Fed) o zpomalení růstu úrokových sazeb v příštím roce. PX oslabil o 1,51 procenta na 992,92 bodu, je to jeho nejnižší zavírací hodnota od 7. července 2017. Se ztrátou skončily všechny akcie s výjimkou Avastu. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

Článek

Fed ve středu podle očekávání zvýšil úrokové sazby o čtvrt procentního bodu do pásma 2,25 až 2,50 procenta. Signalizoval ale, že v příštím roce tempo zvyšování úrokových sazeb zpomalí a že s ohledem na výkyvy na finančních trzích a zpomalování globálního hospodářského růstu se období zpřísňování měnové politiky chýlí ke konci.

„Vyhlídky na další utahování úrokových sazeb americké centrální banky ve čtvrtek srazily evropské burzy včetně klíčových indexů na dvouletá minima v obavách, že utaženější měnové podmínky by mohly ještě více zatížit ochabující ekonomický růst,” uvedli analytici Patria.cz.

V Praze dnes největší objem obchodů i nejvýraznější ztrátu zaznamenaly stejně jako ve středu akcie Erste Bank. Oslabily o 5,86 procenta na 732,60 Kč. Akcie Erste zasáhlo podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera navržené zdanění bankovních aktiv v Rumunsku. Do skupiny Erste patří Česká spořitelna.

Nedařilo se ani zbytku finančního sektoru. Pojišťovna VIG odepsala 1,79 procenta na 520,50 Kč, Moneta Money Bank 1,21 procenta na 73,75 Kč a Komerční banka si pohoršila o 0,29 procenta na 874 korun.

Výraznou ztrátu zaznamenala mediální CME, jejíž cenné papíry zlevnily o 4,29 procenta na 67 korun. Více než dvě procenta ztratily akcie textilky Pegas Nonwovens, likérky Stock a tabákové společnosti Philip Morris ČR.

Technologická společnost Avast jako jediná z hlavních titulů tlaku odolala a posílila o 2,63 procenta na 78 korun. S minimální ztrátou uzavřely den akcie ČEZ, které klesly o 0,09 procenta na 554 korun.

Po očekávaném rozhodnutí bankovní rady České národní banky neměnit úrokové sazby dnes koruna vůči euru oslabila o čtyři haléře na 25,78 Kč/EUR. K dolaru ztratila šest haléřů na 22,58 Kč/USD.

Reklama

Doporučované