Hlavní obsah

Indické letadlo shodilo podle Indie bomby na území Pákistánu, napětí mezi jadernými velmocemi stoupá

Foto: Šimon Felenda, Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Napětí mezi Indií a Pákistánem roste. V úterý indické letadlo překročilo vzdušnou hranici v Pákistánem ovládané části Kašmíru. Podle indické vlády zde shodilo bomby na základnu militantního hnutí, Pákistán tvrzení odmítá.

Článek

Napětí mezi Indií a Pákistánem stále stoupá. Obě velmoci mají jaderné zbraně. To umocňuje globální strach z jejich potenciálního konfliktu. V úterý ráno došlo k narušení pákistánského vzdušného prostoru indickým vojenským letadlem.

Obě zúčastněné strany uvádí rozdílné verze toho, co se stalo. Zatímco Indie hovoří o úspěšném útoku na základnu militantního hnutí Džajše Muhammad včetně zabití teroristů, podle Pákistánu žádné oběti nejsou.

Napětí se v poslední době posílilo kvůli bombovému útoku ze 14. února. Odehrál se v oblasti Kašmíru. Ten si nárokují obě země, ale každá ovládá pouze část z něj. Sebevražedný atentátník se na Indií ovládaném území odpálil a zabil přitom 46 členů indické polovojenské policie. K útoku se následně přihlásilo povstalecké hnutí Džajše Muhammad. To bojuje proti indické nadvládě a má základnu v Pákistánu.

Indie pachatelům slíbila pomstu. Pákistán na výhrůžku odpověděl vlastní výhrůžkou a napětí v regionu opět vzrostlo.

Indický ministr zahraničí v úterý řekl, že vojenská letadla provedla útok na tábory ozbrojenců. Několik z nich údajně letoun zabil. Informace přinesla britská BBC.

Pákistán podle svého tvrzení jako odpověď údajně vyslal vlastní vojenská letadla. Indické letadlo se následně mělo vrátit do svého vzdušného prostoru.

Jedná se o první vzdušný útok, při němž byla překročena hranice Kašmíru řízená druhým státem, od války mezi oběma státy z roku 1971. Skupina Džajše Muhammad, na jejíž základnu útok podle Indie mířil, údajně plánovala další útoky na indickém území.

Indické ministerstvo zahraničí také uvedlo, že civilisté mezi oběťmi nebyli.

Reklama

Související témata:

Doporučované