Hlavní obsah

Druhá vlna v Indii láme rekordy. Důsledky pocítí celý svět

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

200 000 nových případů covidu denně zaznamenaly indické úřady ve středu, při první vlně to byla polovina. To nevěstí nic dobrého pro chudší státy závislé na programu COVAX. Tam měla Indie přispívat největším dílem vakcín ze všech.

Článek

Strmě stoupající křivka zobrazující zvyšující se počet nově nakažených v Indii výrazně vyčnívá ze světových koronavirových statistik.

Za středu tam úřady zaznamenaly 201 tisíc nových případů, což je nejvíc od začátku pandemie. Ještě před měsícem se přitom hodnota tohoto údaje zastavila na pouhých 24 tisících případů. Vrchol první indické vlny se v polovině loňského září zastavil na méně než polovině současných čísel, která s největší pravděpodobností ještě porostou.

Indické úřady situaci označily za znepokojivou a v řadě oblastí byla znovu zavedena přísná protiepidemická opatření. Plošný lockdown nicméně zatím vláda premiéra Naréndry Módího nevyhlásila.

Poměrně strmě stoupá sice vzhůru i křivka ukazující proočkovanost indické populace. Podáno bylo už přes 100 milionů dávek, přičemž skoro všechny z nich se mezi lidi dostaly za poslední asi měsíc a půl. I tak je ale proočkovanost obří indické populace velmi nízká a podle statistik Our World in Data aktuálně alespoň jednu dávku vakcíny dostalo jen málo přes 7 % Indů.

Už několik týdnů je také jasné, že se stále sílící potřeba co nejrychleji proočkovat vlastní populaci výrazně promítne do exportních plánů vakcín. Indie už v březnu oznámila, že veškerý export pozastavuje a ze zprávy agentury Reuters odvolávající se na dva interní zdroje vyplynulo, že dodávky nehodlá obnovit, dokud se situace v zemi nezlepší.

„Žádný export, nic nebude, dokud se situace v Indii nestabilizuje,“ měl říct jeden ze zdrojů, který nechtěl být jmenován. „Vláda na sebe nevezme tak velké riziko, když je teď v Indii potřeba naočkovat tolik lidí,“ dodal podle agentury Reuters. A to bylo v době, kdy byly indické denní nárůsty nakažených v porovnání s dneškem méně než třetinové.

Na dodávkách ze země, která se nyní už vyhoupla na druhou příčku v nejvyšším počtu potvrzených nákaz na světě, přitom závisí hodně ostatních států. Ze „zadržování“ zásob vakcín AstraZeneca, kterou indický Serum Institute of India (SII) vyrábí pod názvem Covishield, už minulý týden obvinil šéf světové aliance pro očkování Gavi Seth Berkley. Dillí podle něj upřednostňuje vlastní potřeby místo toho, aby vakcínu podle plánu poskytlo iniciativě COVAX, protože ho sužuje „velmi vážná vlna onemocnění“.

Pro COVAX nezbylo skoro nic

SII je největším producentem vakcín na světě. Nejvíc se měl podílet právě i na zásobách vakcín proti covidu do programu COVAX, na který spoléhá mnoho států, jež si očkovací látku nemohly jinak dovolit. Loni v září se SII zavázal, že do programu zaštítěného i Světovou zdravotnickou organizací (WHO) dodá 200 milionů dávek, z nichž polovinu měl poslat do světa mezi letošním únorem a květnem.

Dosud podle BBC Indie poslala jen 28 milionů dávek, přičemž 10 milionů jich v rámci COVAXu naopak pro sebe získala. Celkem by měl být SII podle časopisu Nature schopný produkovat asi 100 milionů dávek měsíčně, ve skutečnosti zvládá ale spíš 60 až 65 milionů.

Konec omezování vývozu je tak vzhledem k okolnostem v nedohlednu a s ním i plnění zmíněných závazků.

„Jet do Indie? Bláznovství,“ vzkázala vědkyně Johnsonovi

Pandemickou situaci v zemi zřejmě komplikuje i nová varianta B.1.617. O té se toho zatím moc neví, ale obsahuje mutace, díky kterým může lépe unikat protilátkám. Vědci její objev sledují s velkým znepokojením, o čemž ostatně svědčí i nedávný výrok britské vědkyně Christiny Pagelové, která právě kvůli riziku rozšíření této varianty do Británie označila plánovanou cestu premiéra Borise Johnsona do Indie na konci měsíce za „bláznovství“.

Není to však jen těžká pandemická situace, co Indii zhoršuje produkční a vývozní kapacity. BBC připomíná, že Indie pociťuje i negativní efekt aktivace amerického zákona, který Spojeným státům dává prioritní právo na strategické suroviny od vlastních výrobců, americkým prezidentem Joem Bidenem.

Kromě toho Indie neslíbila vakcíny jen vlastním lidem a COVAXu, ale dalším zemím. Samotný SII podle dat OSN podepsal bilaterální komerční dohody na dodávky 900 milionů dávek vakcíny AstraZeneca a 145 milionů dávek vakcíny Novavax.

Indie se proto krizi snaží řešit i zrychlením schvalovacího procesu dalších vakcín. Tento týden už tamní úřady schválily ruskou vakcínu Sputnik V, kterou Indie plánuje nejprve importovat a pak rozjet produkci na vlastním území.

Reklama

Doporučované