Hlavní obsah

Indie už nemá nejrychleji rostoucí ekonomiku na světě. Zbrzdila ji hotovostní krize

Indie už nemá nejrychleji rostoucí ekonomiku na světě.

 

Reklama

Zrušení bankovek, které v Indii představují více než 80 % veškeré hotovosti, způsobilo výrazný ekonomický útlum.

Článek

Podle Mezinárodního měnového fondu zpomalil růst indické ekonomiky meziročně ze 7,6 % na 6,6 %. Nejrychlejší ekonomický růst zaznamenala v loňském roce Čína, a to 6,7 %. Fond očekává, že Indie se letos odrazí opět výš, a to na 7,2 %. V roce 2018 by růst její ekonomiky mohl stoupnout dokonce na 7,7 %. U Číny se naopak očekává zpomalování.

Za zpomalení indické ekonomiky může rozhodnutí s okamžitou platností zrušit bankovky s nejvyšší nominální hodnotou 500 a 1 000 rupií (asi 180 a 360 korun). Místo nich se začaly vydávat zcela nové v hodnotě 500 a 2000 rupií. Opatření týkající se 24 miliard bankovek má podle premiéra Naréndry Módího pomoci v boji proti korupci, daňovým únikům a stínové ekonomice.

Na výměnu bankovek měli Indové čas do konce roku. Nejprve však musel každý zájemce o výměnu uložit peníze na svůj účet. Podle Světové banky v té době více než 570 milionů Indů bankovní účet nemělo. Nejdříve si ho tedy museli založit a poté ještě týden počkat na debetní kartu nebo šekovou knížku. Poté si mohli vybírat pouze 2000 rupií (765 Kč) denně nebo 24 000 rupií (8935 Kč) za týden.

Převážná většina finančních transakcí v Indii probíhá v hotovosti a její snížení silně postihlo především maloobchod, stavitelství a obchod s nemovitostmi.

Reklama

Související témata:

Doporučované