Hlavní obsah

Indie sebrala občanství téměř dvěma milionům lidí. Teď bude řešit, co s nimi

Národní registr občanů v Indii vyřadil téměř dva miliony lidí. Nemohou doložit indický původ.Video: Tereza Brhelová, AP

 

Reklama

V Indii se aktuálně nachází téměř dva miliony nelegálních imigrantů. Tisíce z nich jsou zadrženy v dočasných táborech. Deportace zatím není namístě.

Článek

V Indii vyšel aktualizovaný seznam lidí s indickým občanstvím. Podle něj by úředníci měli odebrat občanství téměř dvěma milionům lidem. Jedná se především o obyvatele státu Asam na severovýchodě Indie, informovala BBC. Jde o druhou verzi aktualizovaného seznamu. V loňské pracovní verzi úředníci vyřadili čtyři miliony lidí.

V Asamu žije nejvíc ilegálních migrantů ze sousední Bangladéše. Lidé, kteří chtěli v Indii zůstat, tak museli dokázat svůj indický původ. V době sčítání museli předložit dokumenty, které dokazovaly, že dotyčný nebo jeho předci žili v Indii před 24. březnem 1971. Den poté totiž Bangladéš vyhlásila nezávislost na Pákistánu.

Ve státě, jehož velikost odpovídá České republice, žije kromě migrantů z Bangladéše i velká etnická menšina různých kmenů. Kvůli nim celá akce strhla kritiku ze strany některých lidí. Vyřazování lidí označují za „lov na čarodějnice“ vůči etnickým minoritám.

Budou imigranty deportovat?

Lidé, kteří jsou vyřazení ze seznamu, teď mají 120 dnů se proti rozhodnutí odvolat. Jejich případ pak může postoupit buď ke speciálnímu cizineckému soudu, nebo k nejvyššímu soudu. Proces ale může být zdlouhavý, protože soudy v Indii jsou už tak zahlcené spoustou případů. Pro chudé obyvatele bude proces navíc i finančně náročný.

„Lidé, jejichž jména jsou na konečném seznamu, se bojí toho, co je čeká. Jeden z důvodů je, že cizinecký soud, kam by jejich případy zamířily jako první, nemá moc dobrou pověst. A lidé se bojí, že tím procesem budou muset projít,“ řekla BBC autorka knihy Asam: Souhlas, Nesouhlas Sangíta Baroa.

Tisíce lidí jsou zatím umístěny v takzvaných dočasných táborech. Tábory se nacházejí ve vězeních. Vláda zatím buduje další centrum, do kterého by se měly vejít tři tisíce zadržených. Jejich deportace se zatím neplánuje.

Vyřazeni navzdory dodaným dokumentům

Objevují se i případy lidí, kteří podle svých slov dodali potřebné dokumenty, a přesto se na seznamu občanů neobjevili.

„Nechápu, proč moje jméno na seznamu není,“ řekl agentuře AP obchodník Nurdžman Khan.

„Odevzdal jsem všechny dokumenty. Od roku 2011 mohu volit, proto jsem odevzdal svou voličskou kartu, Aadhar kartu (občanský průkaz vydaný vládou), PAN kartu (číslo daně z příjmu) a dokonce i školní vysvědčení,“ dodal. Vysvětlil, že to není ojedinělý případ a že s ostatními vyřazenými čeká na to, co se bude dít.

Podle informací agentury AP se spoustu obyvatel Asamu bojí, co s nimi bude. Objevují se případy sebevražd.

Deportace tak velkého počtu zatím není možná, proto se některé hlasy přiklánějí k tomu, že Indie vytvoří z vyřazených lidí speciální skupinu. Ta by měla mít možnost pracovat, ale nebude moci volit.

Reklama

Související témata:

Doporučované