Hlavní obsah

Indii dál sužují písečné bouře. O život už připravily více než 125 lidí

Indii sužují písečné bouře.Video: Eliška Kolomazníková, Reuters

 

Reklama

Počet obětí, jež mají na svědomí písečné bouře v severních regionech Indie, stále stoupá. Podle BBC už zemřelo přes 125 lidí. Tamní meteorologové navíc varují před dalšími přívaly extrémního počasí.

Článek

Řadu vesnic a měst na severu Indie zasáhl extrémně silný vítr doprovázený blesky. Nejvíce byly zasaženy státy Uttarpradéš a Rádžasthán, kde bouře zničila elektrická vedení, zbortila některé domy a zabíjela dobytek. Zasažen byl také stát Ándhrapradéš.

U mnoha domů, které jsou z většiny postavené z nepálených cihel, se propadla střecha nebo se zřítily stěny, které pohřbily spící obyvatele. Některá obydlí zachvátily plameny poté, co do nich udeřil blesk. Jak uvádí zpravodajský server BBC, obětí už je více než 125 a jejich počet stále stoupá.

Záběry z bouře ve videu:

Video: Jan Marek, AP, Reuters

Podle indických úřadů jde o nejtragičtější počet obětí, který si podobná událost vyžádala za posledních dvacet let. S intenzivní písečnou bouří se přitom Indie potýkala už v první polovině dubna. Ta však, na rozdíl od té poslední, udeřila přes den, a lidé tak měli čas uprchnout z bortících se budov.

Rozsah zkázy je zvlášť velký ve městě Ágra, kde se nachází pro Indii ikonický Tádž Mahal z bílého mramoru, který je na seznamu kulturního dědictví UNESCO a denně přitahuje desítky tisíc turistů. Památka údajně nebyla nijak poničena.

Lidé nebyli v Indii na bouři připraveni, protože začátek monzunové sezony se očekává až zhruba za šest týdnů. Vláda státu Uttarpradéš rozhodla, že rodiny obětí bouře dostanou 400 000 indických rupií (128 000 korun).

Reklama

Doporučované