Hlavní obsah

Infarktů je méně, zákaz kouření v restauracích prokazatelně funguje, říká známá lékařka

Děsí mě, že někdo chce zákon o zákazu kouření v restauracích měnit, říká Eva Králíková.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Data ukazují, že po zákazu kouření v restauracích ubylo případů nemocí způsobených kouřením.

Článek

Úplný zákaz kouření v restauracích, který v Česku platí od loňského května, se podle zdravotníků pozitivně projevuje na zdraví obyvatelstva.

Ústav zdravotnických informací a statistiky uvedl, že za pět měsíců platnosti zákazu, mezi květnem a listopadem 2017, ubylo lidí, kteří museli být hospitalizováni kvůli nemocem způsobeným kouřením. Výrazněji se tento trend projevil u lidí do 60 let.

„Ubylo hospitalizací a je to ve shodě se zkušenostmi v desítkách jiných zemí ve světě,“ řekla Seznamu profesorka Eva Králíková z pražské Všeobecné fakultní nemocnice, jedna z nejznámějších odbornic na léčbu tabákových závislostí.

Statistici porovnali zdravotnické údaje za zmíněných pět měsíců let 2016 a 2017. Zjistili, že pacientů mladších 60 let skončilo v roce 2017 kvůli infarktu v nemocnici o 13,1 procenta méně, celkově klesl počet hospitalizací asi o 730.

V případech anginy pectoris ubylo hospitalizací v meziročním porovnání přes 16 procent. U ischemické choroby srdeční pak o téměř 15 procent u lidí mladších 60 let a o asi 11,6 procenta u pacientů starších 60 let. U astmatu se počet hospitalizací u mladších pacientů snížil přibližně o 11 procent.

Celkově to podle profesorky Králíkové, předsedkyně Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku, bylo o téměř 10 000 hospitalizací méně.

„Prokazatelně to funguje, za rok to může být až 20 tisíc hospitalizací,“ řekla Seznamu Králíková.

Podle ní ani ekonomické statistiky neukazují, že zákaz kouření měl negativní dopad na pohostinské podnikání. Nechápe proto snahu zákonodárců zákon změnit.

„Je to nesmysl. Děsí mě, že někdo vůbec takto uvažuje, i když zákon není dokonalý,“ řekla profesorka Králíková o novele, k níž vláda v demisi zaujala nesouhlasné stanovisko.

Podle známé lékařky zákon není proti kuřákům. „V zemích, kde platí, ho i většina kuřáků podporuje,“ uvedla Eva Králíková.

Novelu zákona by Sněmovna mohla mít už na programu schůze, která začíná toto úterý.

Reklama

Související témata:

Doporučované