Hlavní obsah

Inflace novoročních projevů. Kdo není v televizi, řeční alespoň na webu

Foto: ČTK

Novoroční projevy v televizi pronesli předsedové obou komor Parlamentu.

Reklama

Předseda Senátu Jaroslav Kubera a předseda Sněmovny Radek Vondráček v novoročním projevu pohovořili o boji s globálním oteplováním. K národu se chystá promluvit i premiér Andrej Babiš. Na ČT1 bude mít ve středu večer exkluzivní prostor před seriálem o panovnici Marii Terezii.

Článek

Přibývá politiků, kteří uvěřili, že lidé jsou zvědaví na jejich novoroční moudra. Poté, co Miloš Zeman přenesl zavedený každoroční televizní projev hlavy státu z Nového roku do ryze vánočního času, vyprázděný mediální prostor už loni zaplnili šéfové obou parlamentních komor, předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) a předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO).

K nim se letos nově přidá i další vrcholný ústavní činitel, předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Ten přednese svou zdravici v České televizi večer, v hlavním vysílacím čase. Se svými novoročními proslovy přicházejí i někteří další politici.

Šéf Senátu Jaroslav Kubera se ve svém odpoledním zhruba šestiminutovém projevu zaměřil na několik témat. Vedle kritiky sociálních sítí hlavně na otázky spojené se změnou klimatu. Kriticky pohovořil o „zeleném tsunami“, jež se prý rychlostí zvuku blíží k našim hranicím a které je založeno na „vyvolávání strachu o osud planety, doplněné heslem: Poručíme větru, dešti“.

Podle Kubery se nemáme snažit globální oteplování zastavit, pokud k nějakému oteplování vůbec dochází, nýbrž se na něj připravit.

Nezastupitelný Senát a politická korektnost

Hovořil ve stejném duchu jako o Vánocích prezident Miloš Zeman. Hlavu státu ale Kubera nepřímo kritizoval, když obhajoval roli Senátu v demokratickém systému (Zeman nedávno řekl, že cokoliv vychází od Senátu, je od ďábla). „Přestože je (Senát) ostřelován z mnoha stran, a to i některými nejvyššími ústavními činiteli, jeho místo v našem ústavním systému je nezastupitelné,“ řekl v projevu Kubera.

Ve vysílání celostátní televize si také postěžoval na to, že už nemůže říkat, co si myslí. Údajně kvůli politické korektnosti.

Šéf Sněmovny Radek Vondráček měl novoroční projev zhruba dvojnásobně dlouhý. I on se věnoval tématu boje s globálním oteplováním, s podobným vyzněním jako Kubera. „Na prvním místě pro nás musí být naši občané, nesmíme dopustit zničení průmyslu, které by je připravilo o práci, ani nedostatek elektřiny, bez níž by nemohli topit a svítit,“ uvedl. Podpořil výstavbu nových jaderných bloků.

Dotkl se také tématu migrace. Česko by podle něj mělo spolupracovat na evropském řešení, ale mimo hranice Evropy. „Když selže naše obrana, povede to k tlaku na znovuzavedení povinných kvót. A ty odmítáme,“ dodal Vondráček.

Šéf Sněmovny původně televizní vystoupení letos neplánoval. S Českou televizí se domluvil až na poslední chvíli, když zjistil, že senátní kolega Kubera si příležitost oslovit občany a voliče uniknout nenechal. Premiér Babiš už dopředu avizoval, že podobně jako prezident Miloš Zeman bude i on ve svém vystoupení hlavně poukazovat na úspěchy Česka.

Webová poselství „městu a světu“

I někteří další politici se rozhodli vystoupit před kamerou s novoroční zdravicí. A to alespoň na webu, když už ne v televizi.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) poděkovala se sklenkou sektu v ruce hlavně svým spolupracovníkům. „Jsem velmi hrdá na to, že kolem sebe mám takové kolegy, že kolem sebe mám takové partnery, se kterými vedeme velmi plnohodnotný dialog nad všemi problémy, jež Ministerstvo pro místní rozvoj řeší tak, aby naše země jen vzkvétala,“ prohlásila mimo jiné ministryně ve videozdravici.

K občanům promluvil i předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Tím, jak člověk roste, učí se a mění sebe, tak může měnit i svoje okolí. A já si myslím, že ta skutečná změna prochází skrze lidi, skrze občany a skrze naše vztahy a přátelství,“ pronesl k národu pirátský předseda.

Svůj novoroční projev na sociálních sítích prezentoval i předseda SPD Tomio Okamura. Šéf krajně pravicové strany na něm mluví o potřebě tolerance. Tu si představuje tak, že do „veřejného života nebudeme vnášet osobní nenávist“.

Tradici novoročních projevů zavedl první československý prezident T. G. Masaryk, ve 30. letech minulého století přešel k vánočním poselstvím. K novoročnímu termínu prezidentských projevů se vrátil komunistický prezident Klement Gottwald. Poslední novoroční prezidentský projev měl v Česku roku 2013 Zemanův předchůdce Václav Klaus.

Přehršel novoročních projevů inspiruje lidi na sociálních sítích, aby dali prostor k vyjádření i poněkud netradičním „institucím“. A tak svůj videoprojev vedle ústavních činitelů letos „přednesla“ i siréna, která je po celé republice slyšet každou první středu v měsíci.

Reklama

Doporučované