Hlavní obsah

Inflace v březnu zpomalila. Projevilo se zlevnění pohonných hmot

Foto: Pexels.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Spotřebitelské ceny v březnu zpomalily meziroční růst na 3,4 procenta z únorových 3,7 procenta. Důvodem je hlavně výrazné zlevnění pohonných hmot.

Článek

Zmírnilo se rovněž zdražování elektřiny, tepla a teplé vody. Více se naopak platilo za potraviny a nealkoholické nápoje. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

V meziměsíčním srovnání byla inflace nižší o 0,1 procenta, také v tomto případě vývoj ovlivnilo zejména zlevnění paliv.

„Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly v březnu největší vliv ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje,“ uvedli statistici. Cena vepřového masa vzrostla o 22 procent, uzeniny zdražily o 14 procent, ovoce o více než 16 procent a cukr zhruba o 11 procent. Více se platilo také za nájemné, vodné, stočné a zemní plyn.

Dražší než loni v březnu byly podle statistiků lihoviny a také víno, pivo a tabákové výrobky. Stravovací služby zdražily o 5,7 procenta a ubytovací služby o 4,7 procenta. Naopak levnější byly telefonní a faxové služby.

„Údaje o inflaci jsou za normálních okolností klíčovou zprávou pro finanční trhy. V těchto týdnech ale nejsou zprávy o aktuální úrovni inflace až tak zásadní: pozornost se poutá na dopady koronaviru na ekonomiku v dalších měsících a čtvrtletích, tedy jak na hospodářskou aktivitu, tak na cenové tlaky,“ komentuje nová data hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Očekává, že pokles ekonomické aktivity povede k poklesu poptávky a s tím i k poklesu cenových tlaků.

Reklama

Doporučované