Hlavní obsah

Injekční stříkačky – Japonsko 1:0. Miliony dávek vakcín jsou na odpis

Foto: Profimedia.cz

Očkovací plán v Japonsku se opět o něco opozdí. Chybí vhodné injekční stříkačky.

Reklama

Očkovací strategii mají precizně vymyšlenou, vakcín nasmlouvaných víc, než potřebují. Japonci však očkování stále nerozjíždí. Namísto toho se řeší doprovodné potíže – nevhodné stříkačky a nedostatek dat o vedlejších účincích.

Článek

Jak už dávno zjistili i Češi, z jedné lahvičky Pfizeru se dá vytáhnout nikoli pět, ale šest dávek očkovací látky. A stejně jako Češi už i Japonci zjistili, že není očkování bez vhodných injekčních stříkaček.

Zatímco Česko nakoupilo od Číňanů stříkačky, které se po natažení vakcíny ztupí, vpich je pak bolestivější a hrozí následná infekce, japonské jehly mají problém jiný. Nedokážou z lahvičky vytáhnout šestou dávku. S navyšováním produkce vakcín na japonských ostrovech tak zároveň rostou obavy, že miliony dávek přijdou vniveč.

Záhada šesté dávky

Japonsko se 126 miliony obyvatel podepsalo minulý měsíc smlouvu se společností Pfizer na nákup 144 milionů dávek vakcíny, což je dostatečné množství pro 72 milionů lidí. Podle Pfizeru má jedna lahvička vydat šest dávek. Pro to je ale nutná speciální stříkačka schopná minimalizovat množství odpadu. Použitím standardních injekčních jehel, které vláda vyčlenila pro očkovací kampaň, však Japonci zvládnou vytáhnout dávek jen pět.

„Stále se snažíme tyto speciální stříkačky zajistit,“ řekl v úterý šéf kabinetu Katsunobu Kato. Na dotazy novinářů, zda to bude znamenat snížení počtu naočkovaných lidí, přímo neodpověděl. Ven se nedostala ani informace, zda smlouva o dodávce pro Japonsko na 144 milionů dávek počítala s šesti nebo pěti dávkami z každé lahvičky.

Japonská vláda se tak snaží minimalizovat škody a žádá výrobce zdravotních materiálů, aby navýšili produkci speciálních injekcí s minimálním „mrtvým prostorem“. Vzhledem k tomu, že očkovací kampaň v Japonsku začíná ve středu, jde o nevyrovnaný závod s časem.

Jedna ze společností oslovená japonským ministerstvem zdravotnictví pro navýšení kapacity výroby jehel sídlí v Thajsku. Společnost Nipro Corp. provozuje závod s kapacitou 500 000 kusů za měsíc. S navýšením měsíční kapacity na několik milionů souhlasila, bude to však trvat až pět měsíců. Jiná společnost, Terumo Corp., začne speciální stříkačky do lahviček Pfizeru obratem vyvíjet, nebyla však schopná odhadnout, jak dlouho to bude trvat.

Jistotou po zjištění nepřekypuje už ani japonský očkovací plán. Premiér Jošihide Suga sice prezentuje své odhodlání udělat vše pro to, aby olympijské hry v Tokiu letos v létě mohly proběhnout, s proočkováním dostatečného počtu Japonců se však nepočítá.

Na rozdíl od mnohých mocností se Japonsko nijak nežene do naočkování té nejohroženější skupiny. Senioři přijdou na řadu až po proočkování milionů zdravotníků z první linie, což Japonci neplánují stihnout dřív než do konce března. Důvodem pro opatrnost jsou i problémy s Pfizerem, který teprve v neděli dostal formální schválení ministerstva zdravotnictví. Během března by mělo dávku dostat 3,7 milionu zaměstnanců zdravotnictví, lidé starší 65 let přijdou na řadu nejdříve 1. dubna.

Vládní úředníci pro Japan Times zmínili, že není ani jasné, nakolik zpřísnění vývozních kontrol očkovacích látek ze strany Evropské unie opozdí dodávky do Japonska.

Podle veřejnoprávní stanice NHK eviduje Japonsko se 126 miliony obyvatel přibližně 418 000 nakažených a 7 042 úmrtí v souvislosti s covidem-19.

Bonusový plán

Japonsko má po vyočkování tří milionů dávek ještě bonusový plán – prozkoumat možné vedlejší účinky způsobené třemi různými covidovými vakcínami, včetně té od Pfizeru. Ministerstvo vyzve naočkované, aby se zúčastnili průzkumu, který bude sledovat běžné nežádoucí účinky, jako je horečka a únava.

Vláda začne od středy shromažďovat a pravidelně zveřejňovat podrobnosti o všech nežádoucích účincích, bez ohledu na to, zda je příčinou zrovna vakcína. Veřejnost bude mít po zahájení očkování k dispozici i informace o bezpečnosti vakcín. Průzkum by měl pokrývat široký vzorek – na jednu dávku jedné každé společnosti připadne ke zkoumání přibližně 500 tisíc lidí. Pod drobnohledem skončí 3 miliony dávek farmaceutických společností AstraZeneca, Moderna a Pfizer.

Z očkování jsou v Japonsku pro nedostatek údajů z klinických studií vynechány těhotné ženy, přestože podle lékařů převažuje výhoda očkování nad riziky. Podle japonského očkovacího zákona jsou koronavirové vakcíny považovány za součást mimořádného protipandemického programu, který lidi k očkování nesmí nutit, nicméně vyžaduje, aby vakcínu zvážili. Protipandemický program bude v Japonsku platit po dobu jednoho roku a očkovací kupóny, tedy vstupenky k vakcíně, se dostanou ke všem obyvatelům starších 16 let.

Reklama

Doporučované