Hlavní obsah

Inspektoři spustili kontroly zavřených supermarketů. Objevují první finty v otevírací době

 

Reklama

Česká obchodní inspekce je v pohotovosti, začala kontrolovat, zda obchodníci dodržují nový zákaz prodeje o svátcích.

Článek

Páteční státní svátek 28. října je prvním, během kterého musejí podle nového zákona zůstat zavřené obchody s prodejní plochou větší než 200 metrů čtverečních. Některým společnostem se zákaz nelíbí a snaží se ho různými kličkami obejít.

Inspektoři v terénu

Česká obchodní inspekce je varovala, že je připravena za porušení zákona udělovat pokuty až milion korun. Zároveň avizovala, že se zaměří zejména na obchodníky, kteří se dopředu nechali slyšet, že se zákon pokusí obejít.

V Praze vyrazily na kontroly čtyři skupiny inspektorů. Ti udělili zatím jednu pokutu. „Některé podněty ke kontrole přicházejí i od zákazníků," uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí České obchodní inspekce Jiří Frölich.

Jedním z řetězců, kteří se zákaz snažil obejít, byl třeba Albert. Původně chtěl nechat otevřené i malé supermarkety v blízkosti stanic metra. ČOI ale tento týden upozornila, že výjimka ze zákona pro obchody na letištích či železničních stanicích se nevztahuje na prodejny umístěné v metru. „Stanici metra nelze chápat jako železniční stanici," uvedla inspekce.

Ve většině obchodních center zůstanou zavřené jen velké obchody, některá centra ale zavřou celá, například pražské Arkády Pankrác. Naopak nákupní centra Chodov a Černý Most zůstala otevřena. V pražském Palladiu bude zavřena zhruba pětina z celkového počtu tamních obchodů.

Zaměstnanci zákaz vítají

Odboráři tvrdí, že naprostá většina zaměstnanců řetězců volno ve státní svátek vítá. „Zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě stanoví pouhých sedm dní v roce, kdy mají zaměstnanci obchodních řetězců jistotu, že mohou oslavit svátky s rodinou nebo nejbližšími lidmi, což je běžné u velké většiny ostatních profesí," uvedla předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu Renáta Burianová.

Mezinárodní asociace obchodních center tvrdí, že zákaz prodeje o některých státních svátcích způsobí obchodníkům ročně ztrátu zhruba čtyři miliardy korun.

Obchody musí podle nové legislativy zavřít na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno jen do 12:00. Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích.

Reklama

Doporučované