Hlavní obsah

Inspirovalo ho stáří, nahota i australští domorodci. Legenda světového tance Jiří Kylián zahajuje Tanec Praha

Rozhovor s Jiřím Kyliánem.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jeho choreografie změnily vývoj tance. Jiří Kylián se teď nově stal členem Francouzské akademie, která cizince přijímá výjimečně. Do Prahy přivezl multimediální show East Shadow. Natáčeli jsme na zkoušce.

Článek

Vzhledem k významu Kyliánova díla navrhla akademie novou kategorii pro choreografy. Poprvé a naposledy přitom Académie des beaux-arts přijala tvůrce českého původu v roce 1835, kdy se jednalo o ředitele Pařížské konzervatoře. Z oboru tance byli jako jediní Kyliánovi předchůdci členy akademie Marcel Marceau a Maurice Béjart.

Na zahájení třicátého ročníku festivalu Tanec Praha Jiří Kylián uvede úspěšný multimediální projekt East Shadow inspirovaný světem dramatika Samuela Becketta a přírodní katastrofou v podobě vlny tsunami, která před sedmi lety zasáhla Japonsko. Představení vzniklo původně na objednávku Japonského Aichi Triennale před pěti lety. Kylián oslovil dva sobě velmi blízké tanečníky tvořící zralý pár a japonskou klavíristku žijící v Holandsku. Vrací diváky k nejprostším věcem života, staví je před otázku života a smrti. „Přítomnost té velké vlny je vlastně jen metaforou mnohých nebezpečí, která nás provázejí po velkou část našeho života,“ říká o představení autor. „East Shadow je spíše pohybové drama beze slov těžící z hlubokých zkušeností obou protagonistů: Sabine Kupferberg a Garyho Chrysta. Ti nám dovolují nahlédnout do jejich šťastně nešťastného tragikomického soužití.“

Jako ředitel Nizozemského tanečního divadla mimo jiné publiku i tanečníkům ukázal, že s aktivním tanečním uměním není nutné končit ve třiceti. Kromě hlavního souboru a skupiny NDT2 pro mladé talenty měl v Haagu také soubor NDT3 pro zralé osobnosti. Podtitulem letošního festivalu Tanec Praha je „Na věku nikdy nezáleželo méně“. Příležitost seznámit se hlouběji s Kyliánovým dílem přinese kromě festivalu rovněž retrospektivní multimediální výstava Celebrating Kylián!, která se bude konat od 5. do 10. června v jedné z budov Národního divadla na náměstí Václava Havla.

Rozhovor s Jiřím Kyliánem i ukázky z představení najdete ve videu výše.

Interview je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby. V premiéře jej vysíláme každou neděli od 20:00 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované