Hlavní obsah

Instagram slaví desáté narozeniny. Uživatelům nadělil netradiční dárek

Ilustrační fotografie.

Reklama

Sociální síť Instagram bude věnovat větší pozornost komentářům u příspěvků a ty urážlivé bude automaticky blokovat. Chce tak bojovat proti nenávisti na internetu. Firma to oznámila v den svých prvních kulatých narozenin.

Článek

V úterý slaví sociální síť Instagram desáté narozeniny. V ten samý den oznámila, že bude testovat novou funkci, která by měla na platformě zajistit větší bezpečí. Dceřiná firma Facebooku se tak pokouší řešit kyberšikanu, ke které na sociálních sítích často dochází.

Aplikace začne automaticky skrývat potenciálně urážlivé komentáře. Společnost uvedla, že Instagram bude při skrývání vycházet z podoby komentářů, které uživatelé dříve nahlašovali. Server CNN uvedl, že k identifikování šikany nebo obtěžování v komentářích společnost využívá stávající systémy umělé inteligence.

Šéf firmy Adam Mosseri, který se kormidla Instagramu ujal před dvěma lety, se zavázal proti online šikaně bojovat. Loni společnost zavedla nástroj s názvem „Omezit“. Dovoluje lidem omezit činnost jiného uživatele, což znamená, že jejich komentáře nejsou viditelné pro ostatní.

Už dříve měla aplikace funkci, která lidem umožňuje se nad svým komentářem pozastavit a zamyslet se, než ho zveřejní. Upozorní je, kdy lze jejich komentář považovat za urážlivý. Podle Instagramu je po zavedení této funkce vidět výrazné zlepšení. Uživatelé pak často komentář upraví nebo ho nezveřejní.

Instagram také uvedl, že bude více varovat lidi, kteří již zveřejnili několik sporných komentářů, jež by ostatní mohli považovat za urážlivé. Pomocí oznámení je aplikace vyzve, aby se ke svému komentáři vrátili, jinak by mohli riskovat následky, jako je skrytí textu, nebo dokonce smazání účtu.

Podobné testy provedla také sociální síť Twitter. Společnost zakročila, pokud zaznamenala text, který by někoho mohl pohoršit. Začátkem letošního roku Twitter začal vybízet některé své uživatele, aby ještě před publikováním zvážili přepsání reakcí na tweety ostatních.

V polovině září 2020 se známé osobnosti rozhodly vyjádřit svůj nesouhlas s nenávistí a dezinformacemi na Instagramu a Facebooku. Mezi účastníky protestu byli například herci Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrencová, Orlando Bloom, Kerry Washingtonová, Sacha Baron Cohen nebo Kim Kardashianová. Rozhodli se po dobu 24 hodin přestat zveřejňovat příspěvky na sociálních sítích, aby na problém upozornili.

Reklama

Doporučované