Hlavní obsah

Intel vyměnil šéfa. Po roce tápání se vrátil k osvědčené jistotě

Foto: Intel

Nové logo společnosti Intel.

Reklama

Výrobce procesorů Intel nedokáže držet krok s konkurencí, proto vyměnil šéfa. Stal se jím Pat Gelsinger, který má firmě pomoci s inovacemi a obranou tržního podílu. Akcie společnosti ihned po jeho zvolení vzrostly o osm procent.

Článek

Na každé krabici stolního počítače byla nálepka Intel Inside, která zaručovala, že srdce stroje patří k nejlepším na světě. Jenže to už dávno neplatí a kdysi hegemon na poli procesorů nedokáže najít správný směr. A možná trochu paradoxně vsadil na jméno, které se už osvědčilo: Pat Gelsinger. Ten už totiž firmu řídil, stál mimo jiné za veleúspěšným procesorem 486 a velín společnosti opustil před deseti lety.

Během poslední dekády se však Intel i jeho pozice proměnily a Gelsinger bude mít spoustu práce. Americký výrobce totiž zaostává za konkurencí. Jeho hlavní konkurenti ve výrobě čipů jsou tchajwanská společnost TSM a jihokorejská firma Samsung. A na rozdíl od Intelu umějí vyrábět nejpokročilejší mikročipy.

Další těžkou ranou pro Intel bylo rozhodnutí společnosti Apple k výrobě vlastních procesorů pro Macy, dosud využívala procesory pro Mac od společnosti Intel.

Od posledního Gelsingerova angažmá sice uplynulo deset let, nikdo však nepochybuje o tom, že se nový šéf dokáže rychle zorientovat. Do Intelu totiž nastoupil v 18 letech a na různých pozicích v něm pracoval třicet let. Svým způsobem se tak vrací domů. Navíc se na střet s asijskou konkurencí vyzbrojil novými znalostmi z příbuzného IT oboru, ve kterém také uspěl. Během osmi let ve firmě VMware se mu podařilo zdvojnásobit zisk společnosti.

Foto: Wikipedia.org

Patrick Gelsinger.

Na zprávu o zvolení nového generálního ředitele reagovali obchodníci na burze, cena akcií se ihned po jmenování zvýšila o osm procent a dál posilovaly. Naopak cena akcií společnosti, z níž nový generální ředitel odešel, spadla shodou okolností také o osm procent.

Už prvotní osmiprocentní růst akcií následovaný dalším posílením je pro investory dobrá zpráva. Ostatně to byl jeden z nich, a to Dan Loeb, kdo v prosinci namazal dnes již bývalému šéfovi Bobu Swanovi schody – vyzval představenstvo firmy, aby ho odvolalo. Výkon akcií Intelu totiž nebyl zářný, hodnota cenných papírů během roku klesla o 17 procent, zatímco asijské konkurenci vyskočila o 50 procent.

Reklama

Doporučované