Hlavní obsah

Inuité z Grónska chtějí od Dánska odškodné za odtržení od rodiny

Foto: Profimedia.cz

Inuitské ženy v Grónsku (iliustrační foto).

Reklama

Šest Inuitů původem z Grónska žádá po dánské vládě odškodné za to, že je úřady v padesátých letech minulého století násilně odtrhly od rodin a poslaly do Dánska.

Článek

Cílem tehdejšího projektu bylo posílit v dětech dánskou identitu. Dánsko se už před rokem oficiálně omluvilo, každý ze šesti přesídlených teď žádá odškodné 250.000 dánských korun (855.500 korun), napsala agentura AFP.

„Přišli o život se svou rodinou, o svůj jazyk, kulturu, pocit sounáležitosti,“ sdělil listu Politiken zástupce žadatelů Mads Pramming. Advokát dal vládě dva týdny na odpověď, pokud ji nedostane, chce podat žalobu. „Pokud stát nezaplatí, jsme připraveni jít k soudu,“ uvedl Pramming.

Dánská vláda v roce 1951 násilně deportovala z Grónska 22 dětí. Bylo jim tehdy pět až devět let a šlo buď o oboustranné sirotky nebo o děti, které ztratily jednoho z rodičů. Cílem akce bylo posílit v dětech dánskou identitu, aby mohly po návratu na arktický ostrov sloužit jako vzor pro ostatní. V roce 1953 se děti vrátily do Grónska, kde byly ovšem poslány do sirotčince a izolovány od příbuzných.

„Nemůžeme změnit minulost. Můžeme ale přijmout odpovědnost a omluvit se těm, o které jsme se měli starat, ale zklamali jsme,“ uvedla dánská premiérka Mette Frederiksenová. Ministryně sociálních věcí uznala chybu, omluva ale podle ní neznamená automaticky také vyplacení kompenzací.

Grónská poslankyně Ellen Kristensenová žádala omluvu a odškodné pro tyto děti už na konci 90. let, tehdejší dánská vláda ale žádost odmítla.

Reklama

Související témata:

Doporučované