Hlavní obsah

Írán a Čína podepsaly strategickou dohodu, platit má 25 let

Foto: Profimedia.cz

Čínský ministr zahraničí Wang I a šéf íránské diplomacie Mohammad Džavád Zaríf.

Reklama

Írán a Čína v sobotu podepsaly pakt o strategické spolupráci. Má platit 25 let a zajišťuje mimo jiné čínské investice do energetiky a infrastruktury. Informují o tom zahraniční tiskové agentury.

Článek

V Teheránu je od pátku čínský ministr zahraničí Wang I a íránská média avizovala, že se chystá podpis dohody mezi ním a šéfem íránské diplomacie Mohammadem Džavádem Zarífem. Ceremonii dnes odvysílala živě íránská státní televize.

Čína je spojencem Íránu a jeho největším obchodním partnerem. V roce 2016 se země dohodly, že v příštím desetiletí objem bilaterální obchodní výměny zdesetinásobí na 600 miliard dolarů (13 bilionů Kč).

„Současná situace nebude mít na naše vztahy vliv, budou trvalé a strategické,“ sdělil ministr Wang I, jehož citovaly íránské sdělovací prostředky. Dodal, že se Írán pro tuto spolupráci rozhodl „nezávisle na vztazích s jinými státy, protože není jako ostatní a nemění svůj názor na základě jednoho telefonátu“.

Čína patří k signatářům mezinárodní dohody o íránském jaderném programu, kterou Írán začal v roce 2019 porušovat, když od této dohody odstoupily Spojené státy. Čínské ministerstvo obchodu ve čtvrtek uvedlo, že se Peking bude snažit jadernou dohodu zachránit. Washington chce s Teheránem znovu začít o dohodě jednat, ale požaduje, aby ji Írán předtím znovu začal plnit.

Reklama

Související témata:

Doporučované