Hlavní obsah

Írán představil nové rakety vzduch-vzduch. Mají být varováním pro mocnosti

Rakety Fakour-90 mají být varováním pro světové mocnosti.Video: Marek Baloun, AP

 

Reklama

Rakety Fakour-90 jsou pětkrát rychlejší než zvuk a mají dolet sto šedesát kilometrů. Mají být varováním pro USA a ostatní mocnosti v případě nepřátelských úmyslů.

Článek

Íránská vláda v pondělí ve státní televizi představila nový typ raket vzduch-vzduch. Kopírovat by měly technologii americké rakety AIM-54 Phoenix. Informovala o tom agentura AP.

Raketa s názvem Fakour-90 umí být až pětkrát rychlejší než rychlost zvuku, je naváděná radarem a má dolet 160 kilometrů. Podle íránského ministra obrany Amira Hatamiho může být odpálena z jakékoliv stíhačky, která je aktuálně ve výzbroji armády.

Vývoj raket v Íránu započal už v roce 2011. V dubnu 2017 byl za dozoru íránského prezidenta Hasana Rúháního úspěšně otestován prototyp zbraně. Spuštění výroby má být varováním pro USA a ostatní mocnosti. Zvláště Spojené státy by si podle Rúháního měly uvědomit, že „mír s Íránem je matkou všech mírů a válka s Íránem je matkou všech válek“. Americký prezident Donald Trump zareagoval na prohlášení na Twitteru, kde za použití velkého množství kapitálek varoval Írán, aby se zdržel výhrůžek, jinak „ponesete následky, které musel v historii nést jen málokdo”.

Reklama

Související témata:

Doporučované