Hlavní obsah

IS přežívá v úkrytech, na severu Iráku jeho příznivci převlečení za vojáky vraždí civilisty

Na severu Iráku se ukrývají tisíce příslušníků IS.Video: Martin Zíta, AP

 

Reklama

Islámský stát přežívá. A to i na území Iráku, kde byl územně poražen už před dvěma lety. Podle iráckých tajných služeb na severu země působí několik příslušníků teroristické skupiny. Nejčastěji v podobě takzvaných spících buněk.

Článek

Po územní porážce už Islámský stát nevládne dříve drženým územím, ale jeho příznivci tam stále operují. Primárně v podobě takzvaných spících buněk. Podle irácké tajné služby se na severu země, kde byla přítomnost Islámského státu nejprominentnější, skrývá mezi pěti a sedmi tisíci příslušníky teroristické organizace.

Spící buňky se podle agentury AP specializují na únosy, plánované vraždy a přepadávání ze zálohy. Jejich primárním cílem jsou Iráčané, kteří po pádu chalífátu začali spolupracovat s centrální vládou. Špehy a zrádce, jak o takových lidech mluví, konfrontují převlečení za příslušníky irácké armády nebo šíitských milic.

Třináct takových mužů, někteří v uniformách a jiní v civilním oblečení, přišlo v jeden večer také před dům Inada Hussejna Abda ve městě Badúš severně od Mosulu. Spolu se svými dvěma bratry podával informace irácké armádě.

„Předstírali, že jsou z dvacáté divize irácké armády. Veděli, že manžel byl s vojáky v kontaktu. Okamžitě ho srazili na kolena. Křičeli na něj a vyvedli ho ven. Na zahradě za domem ho zabili, stejně tak jeho bratry,“ řekla agentuře AP Inadova žena Chadija.

Badúš platil za největší slávy Islámského státu mezi jeho hlavní ideologické bašty, podle odhadů byly členy teroristické organizace dvě třetiny obyvatel města. Od jeho osvobození tamní bezpečnostní složky zaznamenaly nejméně dvacet případů vražd bratrské trojice.

Agentura AP dodává, že mezi obyvateli severoiráckých měst a vesnic panuje velice napjatá atmosféra a nedůvěra. Skupiny dříve veřejně sympatizující s Islámským státem, nebo dokonce jeho členové, se obávají vydání do rukou armády, zatímco příznivci centrální vlády se obávají msty ze strany pozůstatků Islámského státu.

Takové ideologické rozkoly panují i uvnitř některých rodin.

Reklama

Související témata:

Doporučované