Hlavní obsah

Islamista z Česka padl v bojích na Blízkém východě, potvrdila BIS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

„Nic nenasvědčuje tomu, že by v ČR hrozil teroristický útok,” píše se ve zprávě BIS.

Reklama

Bezpečnostní informační služba (BIS) vydala výroční zprávu za rok 2018. Píše se v ní i o hrozbě terorismu na území Česka i radikálních muslimech, kteří se rozhodli opustit ČR a připojit se k islamistům na Blízkém východě.

Článek

Podle zprávy prověřovala česká kontrarozvědka situaci v oblasti terorismu a islámské radikalizace. V roce 2018 podle ní „byla situace klidná”. Konkrétní rizika ve vztahu s Českou republikou zpravodajci nepotvrdili.

Věnovali se však radikálním muslimům, kteří v posledních letech opustili Českou republiku, aby se připojili k teroristickým organizacím v Sýrii a Iráku. Ve zprávě BIS potvrzuje úmrtí jednoho z těchto bojovníků.

Bezpečnostní rizika podle kontrarozvědky stejně jako v minulých letech představuje část kazašské komunity, která odmítá integraci do české společnosti. Upozorňuje také na problematiku tzv. libyjských pacientů. Ti se přijíždějí do Česka léčit v rámci programu pro zraněné veterány. BIS ve spolupráci s ostatními složkami přispěla k odhalení řady osob s vazbami na islamistické struktury.

Pozornost se upínala i na íránské zpravodajské služby fungující v ČR. Loni zpravodajci zachytili jejich aktivitu. Upozorňují na podnikatelské spolupráce, které podle ní mohou mít i bezpečnostní aspekty.

„I mezi obchodníky se mohou nacházet jedinci, kteří jsou různou měrou spjatí s bezpečnostními složkami Íránu,” píše se ve zprávě.

Na začátku roku 2018 BIS úspěšně zakončila operaci, která monitorovala infrastrukturu kyberšpionážní kampaně hnutí Hizballáh, která je umístěná na území ČR. Podle BIS operovali pomocí distribuce škodlivé špionážní aplikace pro Android.

Skrze falešné profily atraktivních žen na sociálních sítích přesvědčovali k nainstalování dané aplikace. Po instalaci začala aplikace odesílat citlivá data.

Kontrarozvědka se zabývala i vlivem blízkovýchodního napětí na bezpečnost v Česku. „V tomto ohledu nebyly získány poznatky nasvědčující tomu, že by v důsledku napětí hrozilo spáchání teroristického útoku na území ČR,” píše se ve zprávě.

Reklama

Doporučované