Hlavní obsah

Islámský stát měl chemické zbraně, potvrdil nález vojáků v Mosulu

 

Reklama

Kromě chemické bojové látky yperit našli iráčtí vojáci také rakety s ruskými nápisy.

Článek

Ve východním Mosulu našly irácké vládní síly chemickou bojovou látku a spolu s ní rakety s ruskými nápisy.

Iráčtí i američtí činitelé již několikrát varovali, že se Islámský stát snaží vyrobit chemické zbraně. Když irácké jednotky na začátku měsíce získaly zpátky mosulskou univerzitu, objevily chemické laboratoře, o kterých se domnívaly, že v nich islamisté udělali provizorní laboratoře na výrobu chemických zbraní.

Sklad s nalezenými zbraněmi se nachází v ruinách starověkého Ninive, které jsou odděleny od osídlených sousedství, aby ho nenašli obyvatelé Mosulu, kteří by mohli předat informace iráckým jednotkám.

„Víme, že používali (IS - pozn. red.) toto místo na experimentování s chemickými zbraněmi,” prohlásil irácký generál Hajdar Fázil. Podle něj ho používali ještě před jedním či dvěma týdny.

Francouzští činitelé nalezenou chemickou látku testovali a potvrdili, že se jedná o yperit neboli hořčičný plyn. Tento vojenský plyn používali Němci v první světové válce.

Fázil nespecifikoval, v jakém množství yperit našli, ani jak velký je jeho potenciál. Iráčtí vojáci, kteří na místě byli po dobu zhruba deseti minut, na sobě však nezpozorovali žádné symptomy vystavení se tomuto plynu.

Počet obětí chemických zbraní Islámského státu je v poměru se zemřelými při sebevražedných útocích nízký. Podle odborníků je to zejména kvůli tomu, že kvalita jejich chemických zbraní je špatná a také jim chybí přístup k efektivnímu systému doručování zbraní.

Irácký premiér Hajdar Adábí nedávno deklaroval, že východní část Mosulu je osvobozena. Stalo se tak tři měsíce po zahájení ofenzivy na dobytí druhého největšího iráckého města. Jedná se o největší vojenskou operaci v Iráku od roku 2003.

Reklama

Doporučované