Hlavní obsah

Ivančice mají první chřestovou úrodu, zasadily jej před dvěma lety

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Na poli u Ivančic začalo město sklízet poprvé chřest, který zde nechalo zasadit před dvěma lety, a obnovilo tak dlouholetou tradici.

Článek

Zdejší chřest se totiž dovážel až do Vídně na císařský dvůr. Podle zahradnice Marie Navrátilové z technických služeb se letos sklidí zhruba do 100 kilogramů a chřest dostanou lidé, kteří se podíleli na zvládnutí koronavirové krize, řekla ČTK.

Rostliny podle ní nejsou v ideální kondici. Sice se ujaly dobře, ale loni se na nich objevila plíseň. „Letos je extrémní sucho, což jsem trochu podcenila, rostlinám dávají zabrat i myši a hraboši, podepsaly se na nich také jarní mrazíky. První sklizeň byla mrazem úplně spálená,“ řekla Navrátilová. Chřest se pěstuje na pozemku o rozloze zhruba tři čtvrtě hektaru.

Kvůli nepohodě jsou rostliny letos slabé, očekává však, že do příštího roku zesílí, když se o ně bude dobře pečovat. „Také se teď potýkáme s vrtulí chřestovou, což je muška, která klade do rostliny vajíčka. Housenka se pak v horším případě prožere až ke kořenům, což by rostlinu zničilo. Proto teď hrůbkujeme, tedy přihrnujeme hlínu, aby se muška k rostlině ani nedostala,“ vysvětlila Navrátilová.

Část produkce mohla jít na tradiční květnové Slavnosti chřestu, přestože celková potřeba pro slavnosti je mnohonásobně vyšší. Byly však zrušené kvůli restrikcím v souvislosti s covid-19. „První várka proto šla na úřad, protože vedení města se zasadilo o to, aby se pěstování obnovilo, a podporuje jej. Teď dáváme chřest do školy učitelkám, které šily roušky, další dostanou kuchařky, které vařily dětem ve školce, když jejich rodiče museli být v práci,“ řekla Navrátilová.

Příští rok už by podle ní měl být lepší i díky tomu, že již během několika týdnů by mělo fungovat umělé zavlažování. „Máme nakoupené hadice a zalévali bychom vodou z řeky asi jednou za dva týdny,“ předpokládá Navrátilová.

Chřest je trvalka, která dává úrodu zhruba 20 let. Je velmi náročný na péči.

Reklama

Doporučované