Hlavní obsah

Izrael a Islámský džihád se dohodly na příměří

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Několik hodin předtím zahynulo při izraelském útoku na Pásmo Gazy šest lidí.

Článek

Izrael a radikální palestinská skupina Islámský džihád se dohodly na příměří v Pásmu Gazy a jejím okolí. Izrael informaci zatím nepotvrdil, židovský stát nicméně podobné dohody komentuje jen velmi zřídka, poznamenala agentura AP. Podle médií začalo příměří platit v 05:30 místního času (4:30 SEČ). Několik hodin předtím zahynulo při izraelském útoku na Pásmo Gazy šest lidí. Bilance útoků proti radikálům v Pásmu Gazy, které Izrael zahájil v úterý, tak podle Palestinců stoupla na 34 mrtvých a téměř sto zraněných.

Příměří mezi skupinou Islámský džihád a Izraelem pomohl dojednat Egypt. Podle agentury Reuters svědek na místě potvrdil, že boje ustaly. Jak nicméně informoval list The Jerusalem Post, půl hodiny po zahájení příměří se opět ozvaly sirény a z Gazy bylo na jih Izraele vypáleno několik raket.

Podle listu The Times of Israel souhlasila palestinská skupina Islámský džihád, že přestane odpalovat na izraelské území rakety a že zajistí, aby protesty podél hranice Pásma Gazy s Izraelem byly pokojné. Izrael podle listu naopak souhlasil, že nebude podnikat cílené útoky na členy Islámského džihádu a přestane střílet na protestující na hranicích.

Několik hodin před zveřejněním informace o příměří zahynulo při izraelském útoku na město Dajr al-Balah šest lidí. Podle palestinských úřadů šlo o členy jedné rodiny, mezi nimiž byla i jedna žena a jedno dítě. Útok si vyžádal také dvanáct zraněných. Izraelská armáda se k tomu zatím nevyjádřila. Izraelský list Haarec informoval, že krátce po útoku na Dajr al-Balah se rozezněly sirény ohlašující raketový útok v izraelském městě Sderot severně od palestinského Pásma Gazy.

O chystaném příměří se spekulovalo již ve středu, kdy generální tajemník Islámského džihádu Zijád Rušdí Nachala zveřejnil podmínky ukončení útoků. V úterý zabil Izrael jednoho ze členů vedení Islámského džihádu Bahá abú Attu. V odvetě za jeho smrt od úterý z Pásma Gazy vypálili na Izrael nejméně 400 raket.

Podle nejmenovaného izraelského představitele je klid zbraní podmíněn tím, co se bude dít v terénu. Doplnil, že vůči Islámskému džihádu nebyly učiněny žádné ústupky a že Izrael zůstává ostražitý. „Ublížíme těm, kteří budou ubližovat nám,“ uvedl tento zdroj citovaný listem The Jerusalem Post. „Izrael dosáhl svých operačních cílů. Islámský džihád byl významně zasažen, infrastruktura byla zničena a zabito bylo přes 20 teroristů,“ dodal.

Reklama

Doporučované