Hlavní obsah

Izrael bych Zemanovi přičetl k dobru, říká bývalý ministr zahraničních věcí a obrany Alexandr Vondra

Alexandr Vondra ve Výzvě o první povolené demonstraci v roce 1988.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zahraniční politika vlády? Dohoda mezi Andrejem Babišem a Milošem Zemanem funguje navenek tak, že prezident se věnuje Rusku a Číně a premiér se našel v evropské agendě. Ten zbytek nedělá nikdo. Ve Výzvě Seznamu to tvrdí bývalý disident a exministr Alexandr Vondra.

Článek

„Prezidentská láska“ k Rusku a Číně má podle Alexandra Vondry dopad na naše postavení v zahraničí. Je to podle něj věc, které si ostatní všimnou. Přestože Rusko označuje Vondra za velmoc, která dělá agresivní politiku, není podle něj na nás, abychom rušili ekonomické sankce vůči Putinově velmoci.

„Sankce nejsou účinné, ale není na nás, abychom my to torpédovali. Je důležité, aby Rusko nepokračovalo v těchto provokacích, protože s jídlem roste chuť a jednou se to může dotýkat i nás,“ říká Vondra s narážkou na kritickou situaci, která nastala poté, co Rusové zaútočili na ukrajinské lodě.

„Čekal bych od české strany ostřejší vyjádření k Ukrajině. To je typická ruská provokace, každý, kdo o tom něco ví, tak ví, jak to je. A ten, kdo to neví, tak ať se podívá na mapu. Azovské moře patří Rusku i Ukrajině. Je to ruská agrese a je důležité, aby Západ odkázal Rusko do patřičných mezí,“ domnívá se bývalý ministr a bývalý diplomat.

Vondra tvrdí, že se má „použít jazyk síly“ – tedy nestřílet, ale mít na stole při jednáních nabitou zbraň.

Zemana bych za jeho postoj k Izraeli pochválil

Prezidentovi Miloši Zemanovi někdejší velvyslanec v USA Vondra přičítá k dobru jeho podporu Izraele. „On navazuje na to, co je značka České republiky, byla by škoda to prošustrovat,” řekl Vondra ve Výzvě Seznamu.

Hlavu státu podporuje i v jeho snaze přesunout české velvyslanectví do Jeruzaléma. „Já bych to určitě udělal, v tom bych mu fandil, ale důsledně bych ho v tom kontroloval, on o tom léta mluví, ale prosadil málo,“ dodal někdejší diplomat.

ODS jde cestou pomalého, ale solidního růstu

Ve Výzvě Seznamu se Vondra vyjadřuje i k ODS, konkrétně k poslanci Václavu Klausovi mladšímu a jeho podpoře kandidáta SPD. „To bylo velmi nekolegiální, myslím si, že mu vyčítali často i lidé, kteří třeba v jiných věcech by s ním souhlasili, ale tohle, myslím, vadilo úplně všem, protože tohle se prostě nedělá,” hodnotil kroky svého spolustraníka Vondra.

Dodal, že Václav Klaus mladší jde občas za hranu a lidé mu prý i často říkají, že nebudou volit ODS právě kvůli Klausovi. Jinak se ODS podle něj odrazila ode dna: „Máme strategii pomalého solidního růstu.“

Co dalšího zaznělo ve Výzvě? Podívejte se na video.

Reklama

Doporučované