Hlavní obsah

„Izrael je má druhá země,“ řekl Zeman v židovském státě, ambasádu v Jeruzalémě chce co nejrychleji

Miloš Zeman s izraelským prezidentem Reuvenem Rivlinem.Video: Šimon Trantina, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Při své státní návštěvě v Izraeli se Miloš Zeman vyjádřil, že Pásmo Gazy nevnímá jako nezávislý stát kvůli tamní organizaci Hamás. Tu považuje za teroristickou. Zároveň označil Izrael za svou druhou zemi a izraelskému prezidentovi sdělil přání, aby tak i on vnímal Českou republiku. Reuven Rivlin zas ocenil silné přátelství a spolupráci v technologiích či investicích. Zeman také slíbil, že udělá vše, co bude moci, aby se česká ambasáda přesunula do Jeruzaléma.

Článek

Prezident Miloš Zeman nevidí Pásmo Gazy jako nezávislý stát, protože tamější vládní hnutí Hamás vnímá jako teroristickou organizaci. Řekl to dnes izraelskému prezidentovi Reuvenu Rivlinovi. „Mnoho desetiletí je tady diskuze o dvou nezávislých státech. Ale popravdě já vůbec nevidím nezávislý stát v Gaze, protože vnímám Hamás jako teroristickou organizaci, ne jako stát,“ řekl Zeman při společném vystoupení s Rivlinem před zahájením vlastního jednání. Dále řekl, že ho inspirovala Rivlinova myšlenka o Izraeli jako jednom státě se dvěma národy. Myšlenku označil za provokativní. „Všechny velké a hluboké myšlenky jsou provokativní,” dodal.

Zeman poznamenal, že Českou republiku pojí s Izraelem konkrétní, a ne jen formální přátelství. Izrael označil za svou „druhou zemi“ a vyjádřil přání, aby se Česko stalo druhou zemí i pro Rivlina. Poté ho pozval na další návštěvu Česka. Rivlin poznamenal, že společné přátelství je v současné době potřeba více než dříve.

Po vyjádření pro média se oba prezidenti odebrali na jednání, na která je doprovodili i předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček a čtyři ministři včetně místopředsedy vlády a ministra životního prostředí Richarda Brabce nebo ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové.

Izraelci Zemanův postoj oceňují

V odpoledním projevu v izraelském parlamentu pak Zeman slíbil, že udělá vše pro to, aby byla otevřena česká ambasáda v Jeruzalémě. „Nejsem diktátor, bohužel, ale slibuji, že se vynasnažím, abychom dosáhli třetího kroku po honorárním konzulátu a Českém domě (v Jeruzalémě) a můžete hádat, co ten třetí krok bude,“ řekl Zeman. Je prvním českým politikem, který hovořil v Knesetu k izraelským poslancům.

Poslanci Společné kandidátky, což je koalice čtyř arabských parlamentních stran, se rozhodli řeč českého prezidenta bojkotovat. Své rozhodnutí odůvodnili tím, že Zeman se staví proti vzniku palestinského státu podle hranic z roku 1967 s východním Jeruzalémem jako jeho metropolí.

Netanjahu ve své řeči nazval českého prezidenta „velkým lídrem, který hájí pravdu“. „Dojal jste nás, když jste ve svém projevu k sedmdesátiletému výročí založení Izraele řekl ‚příští rok v Jeruzalémě‘,“ řekl izraelský ministerský předseda na Zemanovu adresu. „Byl jste jedním z prvních vůdců této generace, který uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele,“ dodal.

Zeman do Izraele přiletěl v neděli. Položil květiny u hrobu významného sionisty Theodora Herzla a večer se pak setkal s podnikateli. Dnes odpoledne navštívil izraelský parlament Kneset, kde pronesl projev. Poté se zúčastní státní večeře. V úterý poobědvá s premiérem Benjaminem Netanjahuem a odpoledne otevře Český dům.

Reklama

Související témata:

Doporučované