Hlavní obsah

Izrael zabil velitele Islámského džihádu, Pásmo Gazy odpovědělo 190 raketami

Situaci pro Seznam Zprávy okomentoval český velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Izrael oznámil zabití významného velitele Islámského džihádu Bahá abú Atty v Pásmu Gazy. Izraelská armáda v prohlášení Attu označila za tikající bombu s tím, že v brzké době plánoval teroristické útoky. Z palestinského Pásma Gazy bylo v reakci na smrt velitele do Izraele v úterý 190 raket, které zranily 46 lidí. Izraelský útok v Palestině nepřežilo sedm lidí a 30 se zranilo. Tamní armáda očekává několikadenní střety.

Článek

Izraelská armáda uvedla, že Bahá abú Atta inicioval několik příhraničních útoků na Izrael a plánoval další. Při zásahu v Gaze byla podle Islámského džihádu zabita také Attova manželka a další dva lidé byli zraněni. Do ulic Gazy vyrazily stovky truchlících, kteří chtěli uctít památku zesnulého velitele. Zároveň Izraeli slíbili odplatu. „Jdeme do války. (Premiér) Netanjahu překročil všechny červené linie atentátem na velitele Jeruzalémských brigád (ozbrojeného křídla Islámského džihádu) Bahá abú Attu. Budeme reagovat tvrdě, " uvedl velitel Islámského džihádu Zijád Nachla.

Izrael v úterý v syrské metropoli Damašku také bombardoval dům vysoce postaveného člena Islámského džihádu Akrama Adžúrího a zabil jeho syna. V prohlášení Islámský džihád z útoku obvinil „sionistického zločineckého nepřítele". Syrská státní média uvedla, že zasažen byl dům v západní části města v blízkosti libanonské ambasády.

Ozbrojenci v Gaze na kroky Izraele reagovali odpálením raket. „Z Pásma Gazy byl na Izrael odpálen značný počet raket," uvedl podle AFP mluvčí izraelské armády Jonatan Konrikus s tím, že se armáda připravuje na „několikadenní střety“. U Tel Avivu systém protivzdušné obrany patrně sestřelil několik raket, což ukazuje video.

Později armáda uvedla, že na Izrael bylo odpáleno 190 raket a 90 procent z nich sestřelil protiraketový systém Železná kopule. Do večera v Izraeli utrpělo zranění 46 lidí. V jižním Izraeli dělostřelecký granát podle The Times of Israel zapálil pole. Policie preventivně kvůli hrozícímu nebezpečí uzavřela silnice v blízkosti Pásma Gazy.

Izraelská armáda útočila na cíle spojené s palestinskými radikály. V Pásmu Gazy přišlo do večera o život sedm lidí a kolem 30 bylo zraněno. The Times of Israel uvedl, že Izrael s pomocí dronu zasáhl skupinu palestinských teroristů, kteří se ze severní části Pásma Gazy chystali odpálit rakety na Izrael. Izraelská armáda později potvrdila, že zasáhla teroristickou buňku, která se chystala z Gazy odpálit rakety.

„Jsme na to zvyklí“

Výstražné sirény se rozezněly i v Tel Avivu. Nejprve úřady v jižním a centrálním Izraeli vyzvaly civilisty, aby zůstali doma a nechodili do práce, pokud to není naprosto nutné. Později uvedly, že obyvatelé centrálního Izraele i Tel Avivu mohou do práce, pokud budou v blízkosti krytu. Plnit se podle The Times of Israel už začaly také kavárny v Tel Avivu, i když ve městě je dnes větší klid než obvykle. „Jsme na to zvyklí," uvedl dvaatřicetiletý Šir, který pracuje v bankovnictví. „Nenecháme se kvůli tomu uvěznit doma," dodal.

Mezinárodní Ben Gurionovo letiště oznámilo, že provoz omezovat nebude. Podle The Times of Israel ale byly dnes na pokyn armády uzavřeny školy mezi hranicí s Gazou a Tel Avivem.

Izrael v uplynulých letech podnikl stovky náletů v Sýrii, proti Íránu a libanonskému šíitskému hnutí Hizballáh, které označuje za největší hrozbu pro izraelské hranice.

Reklama

Doporučované