Hlavní obsah

Izrael povolil jedné ze dvou amerických kongresmanek vstup. Ta ale nakonec nikam nepojede

Šéfkomentátor Seznamu Jiří Hošek mluví o případu amerických kongresmanek.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

S poukazem na „humanitární důvody” nakonec izraelské ministerstvo vnitra povolilo kongresmance za Michigan cestu do země. Rashida Tlaibová chtěla využít nejspíš poslední příležitosti, aby se setkala se svou devadesátiletou babičkou, která žije na Západním břehu Jordánu. Nakonec ale řekla, že možnosti nevyužije, kvůli ponižujícím podmínkám. Kontroverzní zákaz vstupu do země pro další kongresmanku Ilhan Omarovou zůstává v platnosti.

Článek

Izraelské úřady původně odepřely vstup na území židovského státu oběma demokratickým kongresmankám muslimského vyznání, které dlouhodobě kritizují politiku Izraele. Použily přitom zákon z roku 2017, který umožňuje odepřít vstup do země těm cizincům, kteří volají po ekonomickém, kulturním nebo akademickém bojkotu Izraele.

Následně Izrael povolil vstup na své území jedné z nich – Rashidě Tlaibové, která mířila do Západního břehu Jordánu za svou babičkou. Ani ta ale nakonec z vlastního rozhodnutí do Izraele nedorazí. „Návštěva mojí babičky za těchto utiskujících podmínek, které mě mají ponížit, by mé babičce zlomilo srdce,“ citovala kongresmanku agentura AP.

Jednou z podmínek povolení vstupu Tlaibové do Izraele bylo, že nebude komentovat politickou situaci a napětí mezi Palestinci a Židy. Podle agentury AP ale americká kongresmanka prohlásila, že Palestince nenechá na dně tím, že bude zticha.

Tlaibová tak porušila svůj předchozí slib, že kvůli možnosti navštívit babičku na palestinských územích přijme jakékoli omezení.

Podle amerického prezidenta obě političky, na které sám Donald Trump opakovaně slovně zaútočil, údajně Izrael a jeho obyvatele nenávidí. Právě šéf Bílého domu tlačil na to, aby Izrael Tlaíbovou s Omarovou na své území nevpustil. Podle izraelského premiéra Benjamina Netanjahua původní itinerář cesty dua Omarová – Tlaíbová ukazoval, že „jediným úmyslem je poškodit Izrael.”

Podle komentátora izraelského Haaretzu Davida Rothkopfa Trump spolu s Netanjahuem v kauze obou členek amerického Kongresu „narušili mimořádný vztah mezi Izraelem a Spojenými státy.” Rothkopf v komentáři píše o „lehkovážném, rasistickém a opovrženíhodném kroku, který je motivovaný neskutečně krátkozrakými politickými kalkulacemi.” Podobně kriticky se vyjadřují i další analytici nebo američtí politici, včetně šéfa demokratické menšiny v Senátu Chucka Schumera nebo republikánského senátora Marca Rubia.

Výroky, které vadí Izraeli

Foto: Seznam Zprávy

* Hnutí BDS šíří kampaň za „konec izraelské okupace a kolonizace palestinských území a Golanských výšin.

Tlaibová podporuje „one-state solution" jako řešení uspořádání Izraele a Palestiny. Takzvané jednostátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu znamená vytvoření jednoho státu, ve kterém by společně a rovnoprávně žili Izraelci s Palestinci. Opakem je dvoustátní řešení, které zastává americký prezident Trump.

Kromě odlišné vidiny řešení sporu na blízkém východě se Tlaibová s americkým prezidentem neshoduje a je k němu velice kritická: „Necháváme pokřiveného podnikatele řídit tuhle zemi. Kdy řekneme, že je to naše odpovědnost zabránit mu zneužívat naši ústavu? Protože pokud to neuděláme, vznikne precedent a tohle nebude poslední pokřivený podnikatel, který chce být prezidentem.“

Tlaibová také zdůrazňuje, že poválečné stěhování Židů na území Palestiny zasáhlo její předky, kteří byli nuceni region opustit ve prospěch příchozích emigrantů z Evropy. Zároveň ale podotýká, že bezpečnost je nutná pro Židy i Palestince.

„Mám do jisté míry uklidňující pocit, když pomyslím na holokaust a celou jeho tragédii. Je jím fakt, že to byli moji předci, Palestinci, kteří ztratili svoji zemi, někteří dokonce své životy, živobytí, svoji lidskou důstojnost, existenci v mnoha ohledech, byli vyhnáni.“

„Chci pro Židy bezpečné útočiště. Kdo by nechtěl být v bezpečí? Jsem pokořena skutečností, že to byli moji předci, kteří kvůli tomu museli trpět. Ale neotočím svá záda a nedovolím ostatním, aby tuto skutečnost unesli a řekli, že je to nějaký extrémistický přístup.”

* Hnutí BDS šíří kampaň za „konec izraelské okupace a kolonizace palestinských území a Golanských výšin.

Nejvíce negativních reakcí na postoj Omarové vyvolal její tweet „It's all about the Benjamins.“

Jedná se o narážku, která má poukázat na stereotyp, podle kterého jsou Židé bohatí a vlivní. Výrok Omarové vyzněl tak, že si židovská lobby kupuje americké politiky. Za tweet se následně omluvila, a vysvětlila jej. Nechtěla prý generalizovat, mluvila konkrétně o Americko-izraelském výboru pro veřejné záležitosti (AIPAC). Tato nezisková organizace patří mezi nejvlivnější lobbistické skupiny ve Washingtonu. Sama o sobě mluví jako o „proizraelské lobby“.

Tímto výrokem Omarová zase kritizovala izraelský útok v pásmu Gazy v roce 2012. „Izrael hypnotizoval svět, ať Alláh probere lidi a pomůže jim vidět ďábelské činy Izraele.“

Omarová zároveň poukazuje na to, že s Tlaibovou jsou muslimky, zatím jediné dvě v americkém Kongresu. „Bojím se, že mnoho z našich židovských kolegů, spojenců, příznivců si bude myslet, že vše, co s Rashidou Tlaibovou řekneme o Izraeli, je antisemitské, protože jsme muslimky.“

Reklama

Doporučované