Hlavní obsah

Izrael se covidu nezbavil. Počet nakažených rapidně vzrostl

Foto: Profimedia.cz

V Izraeli se už očkují i teenageři ve věku 12-15 let.

Reklama

Izrael je považovaný za světového premianta v boji proti covidu. Dokonce už zrušil řadu opatření. Přesto se nepodařilo nákazu zcela vymýtit. Země v pondělí zaznamenala více než dvojnásobný počet nově nakažených oproti neděli.

Článek

„Nebudeme váhat a uděláme, co je třeba,“ slíbil ministr zdravotnictví Nisan Horovic těm, kteří nedodržují koronavirová opatření po návratu z ciziny. Těm, kteří je poruší, bude hrozit pokuta až do výše 5000 šekelů (asi 33 tisíc korun).

Horovic během návštěvy Ben Gurionova letiště v Tel Avivu řekl, že se vláda rozhodla, že bude opatření vynucovat přísněji. Oznámil také, že „mezera“ při příletech do Izraele se musí zacelit - v pátek totiž telavivské letiště kvůli dlouhým frontám opustilo mnoho lidí, aniž by prošlo testováním. Na letiště měla v úterý přijet zkontrolovat situaci vládní delegace vedená premiérem Naftalim Benetem.

Ty nejvyšší pokuty budou určeny lidem, kteří zamíří do jedné ze šesti zakázaných zemí, v nichž jsou významná ohniska viru. Jde o Indii, Rusko, Mexiko, Brazílii, Argentinu a Jihoafrickou republiku.

Generální ředitel ministerstva zdravotnictví Chezy Levy ministra doplnil s tím, že děti ve školách, kde se vyskytla nákaza, budou muset nosit roušky. Ty jsou prý nezbytné i ve zdravotnických zařízeních, kde se stýkají ošetřující s pacienty. „V místech, kde je hodně lidí, včetně hromadné dopravy, je rozumné nosit roušky. To ale není příkaz, je to doporučení,“ dodal Levy.

Za současným růstem nákazy stojí mutace delta, která se poprvé objevila u pacientů v Indii. Podle ministerstva zdravotnictví je nyní v zemi nemocných 434 lidí, z toho 78 tvoří děti. Virus se objevil v poslední době v několika školách, například v Ramat Hašaonu, Kfar Sabě nebo Hercliji. Nejvíce postižené je město Binjamina, kde lékaři registrují hned 89 pacientů.

Nemocné jsou i dvě vojačky a jeden civilní zaměstnanec armády, přestože všichni tři byli očkovaní. Armáda oznámila, že je umístila do izolace a bude testovat i další personál, který se s nimi mohl setkat.

Zdravotníci se obávají, že by mutace delta mohla opět způsobit oživení pandemie. Zvláště zranitelné jsou podle nich děti, z nichž většina není očkovaná. Izrael však nedávno změnil vládní očkovací strategii a zařadil do ní i děti ve věku 12 až 15 let, s nimiž se pro očkování původně nepočítalo. Zatímco ale očkováním už prošly asi tři čtvrtiny dospělých Izraelců, teenagerů ve věku 12-15 let dosud jen asi čtyři procenta. Epidemiologové přitom tvrdí, že kolektivní imunity nepůjde dosáhnout bez očkování nezletilých.

V Izraeli se sice varianta delta nyní šíří, stále zde ale není tolik případů, aby se na nich dala zkoumat účinnost vakcíny Pfizer, řekl serveru Ynetnews Ran Balicer, který vede proticovidový tým radící vládě.

„Nepochybně dojde k nárůstu případů, doufám ale, že nepřijde dramatický nárůst hospitalizací, protože infikovaní jsou mladí a většina dospělých je očkována,“ myslí si Adi Stem, profesor evoluční virologie na telavivské univerzitě.

Reklama

Související témata:

Doporučované