Hlavní obsah

Očkovat proti covidu i děti? Raději počkejte, nabádá WHO

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Zatímco se koronavirová situace kolem pandemie covidu-19 v Evropě s přicházejícím létem zlepšuje, jednotlivé státy řeší, jak přistoupit k ožehavému tématu očkování dětí a mladistvých.

Článek

Evropská léková agentura (EMA) přistoupila ke schválení vakcíny Pfizer/BioNTech v kategorii 12 až 15 let na konci května. Státy nicméně se systematickým očkováním této demografické skupiny spíše otálí. Kromě EU užití stejné vakcíny schválily i Spojené státy a zcela první k očkovaní nezletilých přistoupila na začátku května Kanada.

Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí na začátku června uvedlo, že v zemi dostalo vakcínu proti covidu-19 již sedm milionů teenagerů, jak informovala britská BBC. Příští rok má v plánu začít očkovat i mladší. V první polovině června začal hromadně očkovat děti a mladistvé i Izrael (12 až 15 let). V obou zemích se nicméně velmi vzácně vyskytly případy zánětu srdečního svalu. Více jsme se tématu věnovali v článku níže.

Státy jako Francie či Rakousko mladistvým zájemcům možnost nechat se naočkovat s povolením rodičům nabízí. Naopak Velká Británie očkování mladistvých (12–17 let) zatím v blízké době neplánuje. Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn uvedl na začátku května, že očkování mladistvých (12–18 let) by mohlo začít na konci letních prázdnin, uvedl německý server Deutsche Welle.

Světová zdravotnická organizace zatím s očkováním děti radí počkat. „Dosud není dostatek důkazů o použití vakcín proti covidu-19 u dětí, aby bylo možné jim je doporučit. Děti a dospívající mají navíc obvykle mírnější průběh onemocnění ve srovnání s dospělými,“ píše se na webu organizace.

Podle WHO by také primárně měli dostat vakcínu ti nejvíce potřební na celém světě. Místo dítěte či mladistvého, který žije v zemi s dobrým zdravotním a sociálním zázemí a navíc s nižší mírou rizika, že u něj bude průběh infekce těžký, by ji měl dostat jedinec z rozvojové země, pro kterého je získání vakcíny otázkou života a smrti. Profesor Andrew Pollard, který vedl klinické testování vakcíny AstraZeneca uvedl pro BBC, že v tomto kontextu považuje očkování dětí za „morálně špatné“.

Zastánci očkování nezletilých ale uvádí, že bez imunizace mladistvých i dětí nemůže ve státech dojít ke kolektivní imunizaci a tím pádem se prodlužuje možný časový interval, než by svět mohl být opět „normálnější“. Vědci i jednotlivé státy nicméně k očkování dětí a mladistvých přistupují opatrně.

Reklama

Doporučované