Hlavní obsah

Izraelci sestřelili syrský dron. Budeme bránit své hranice, prohlásil Netanjahu

Video: Reuters

 

Reklama

Izrael ve středu použil systém protivzdušné obrany Patriot a vypálil střelu na bezpilotní letadlo vyslané ze Sýrie k Izraeli. Informovala o tom izraelská armáda. Na části pohraničních Golanských výšin, které Izrael okupuje, zněly odpoledne poplašné sirény. Od června jde o druhý podobný incident.

Článek

Agentura Reuters uvedla, že izraelská armáda je v pohotovosti kvůli bojům, které se odehrávají v Sýrii poblíž hranice s Golanskými výšinami a Jordánskem. V Izraeli panují obavy, že by syrský prezident Bašár Asad mohl na Golany poslat své vojáky nebo povolit spojeneckému Hizballáhu a Íránu zaujmout pozice u hranice. Jak Írán, tak Hizballáh jsou vůči Izraeli nepřátelské.

Právě o udržení Íránců v dostatečné vzdálenosti od hranice chtěl v Moskvě s prezidentem Vladimirem Putinem hovořit izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Rusko je Asadovým spojencem a Izrael doufá, že pomůže prosadit dostatečný odstup Íránců z blízkosti izraelského území.

„Je zřejmé, že naše pozornost je zaměřena na Sýrii a na Írán. Jsme toho názoru, že by Írán měl ze Sýrie odejít, ale to pro vás není nic nového. Budeme nadále rozhodně reagovat na narušení izraelského vzdušného prostoru i území. Očekáváme, že všichni budou respektovat naši svrchovanost,“ řekl Netanjahu ruskému prezidentovi podle prohlášení jeho úřadu.

Putin prohlásil, že se rusko-izraelské vztahy rozvíjejí v ekonomické, politické a vojenské oblasti stejně jako při humanitární spolupráci. „Naše bilaterální vztahy se rozvíjejí spíše pozitivně... Na vysoké úrovni jsou i vztahy mezi našimi ministerstvy obrany,“ prohlásil Putin.

Netanjahu ještě před odletem do Ruska prohlásil, že „oceňuje přímý, nezprostředkovaný a výborný kontakt, jaký má s ruským prezidentem“.

V minulém případě vypálil systém Patriot raketu na bezpilotní letoun ze Sýrie 24. června; letadlo se vrátilo nezasaženo zpět. Podle syrské armády bylo využito k operacím nad Sýrií. Zda raketa stroj zasáhla ve středu, není jasné. Armáda oznámila, že letadlo bylo zastaveno. Odnikud nejsou hlášeny žádné oběti. Loni Izraelci využili systém Patriot proti bezpilotním strojům ze Sýrie ve třech případech.

V blízkosti severní izraelské hranice panuje napětí několik týdnů, v neděli Sýrie obvinila Izrael z náletu na základnu u Homsu. Je známo, že na této základně působí Íránci a podle Izraele tam připravují bezpilotní stroje k akcím proti Izraeli. Syrská agentura SANA oznámila, že syrská armáda zaktivovala protivzdušnou obranu.

Izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman při své úterní návštěvě Golanských výšin řekl, že Izrael nedovolí pobyt jediného syrského vojáka v nárazníkovém pásmu, které bylo v roce 1974 vytvořeno na izraelsko-syrské hranici.

Izrael obsadil část Golan za války v roce 1967 a zbytek v Jomkipurské válce o šest let později. Židé se tam začali usazovat roku 1967, v roce 1974 Izrael část Golan vyklidil. Vzniklo pak nárazníkové pásmo, nad nímž má dohled pozorovatelská mise OSN UNDOF. Izrael v roce 1981 v rozporu s mezinárodním právem okupovanou část Golan anektoval.

Reklama

Související témata:

Doporučované