Hlavní obsah

Izraelská ministryně porušila karanténu a šířila koronavirus. Bez trestu

Foto: Profimedia.cz

Izraelská ministryně životního prostředí Gila Gamlielová.

Reklama

Když se izraelská ministryně životního prostředí vrátila z výletu do Tiberiasu, nakazila koronavirem tři své podřízené. Při vyšetřování způsobu, jakým se sama nakazila, navíc lhala ministerstvu zdravotnictví.

Článek

Volno během svátku Jom Kippur jsem strávila doma a modlila se v Tel Avivu, tvrdila vyšetřovatelům Gila Gamlielová, izraelská ministryně životního prostředí. Ve skutečnosti ale zamířila na výlet do 100 kilometrů vzdáleného města Tiberias, po němž nakazila tři své kolegy, informovala televize Channel 12.

Poté, co nákaza Gamlielové vyšla najevo, ministryně tvrdila, že covid-19 zřejmě dostala od svého řidiče. O výletu do Tiberiasu se nezmínila, po něm se však setkala s několika zaměstnanci svého úřadu. Hned tři - generální ředitel David Jahalomi a dva jeho poradci - odešli ze schůzky s koronavirem. Protože ale Gamlielová údajně všechny přítomné požádala, aby se po setkání s ní izolovali, epidemiologičtí vyšetřovatelé došli k závěru, že už nebudou ve svém šetření pokračovat.

Sama ministryně odmítá, že by udělala něco špatného, pouze prý možná správně nevyhodnotila situaci. „Jednala jsem v souladu s nařízeními, i když je možné, že jsem udělala chybu v úsudku. Omlouvám se, zaplatím pokutu,“ citoval ji server Times of Israel.

Izraelský „koronavirový car“ Ronni Gamzu ale minulý týden řekl novinářům, že ministryně lhala. „Bylo těžké z ní dostat všechny detaily,“ popsal průběh vyšetřování, které vedli jeho podřízení.

Premiér Benjamin Netanjahu se své stranické kolegyně zastal. Řekl, že čeká na výsledky vyšetřování, aby si o případu udělal „ucelený obraz“. Gamlielová je stejně jako premiér vysoce postavenou členkou vládní strany Likud.

Ministr zdravotnictví Juli Edelstein pak podle tweetu novinářky Nogy Tarnopolské žádal vyhazov toho, kdo o činu Gamlielové informoval média.

Gamlielová není každopádně jediným veřejným činitelem v Izraeli, kdo státem uvalený lockdown porušil. Už dříve se proti přísným pravidlům provinil například Nadav Argaman, šéf tajné služby Šin bet, náčelník generálního štábu izraelské armády, premiér Netanjahu nebo i prezident Reuven Rivlin.

Gamzu chystá zmírnění restrikcí

Epidemická situace se v Izraeli postupně zlepšuje, ve středu dokonce úřady zaregistrovaly jen 2004 nově nakažených, což je nejméně od července. Ještě před třemi týdny míval Izrael okolo osmi tisíc nově nakažených denně.

Gamzu proto oznámil, že by se mohla některá opatření zmírnit. Celoplošná karanténa zůstane v platnosti, zkrátit by se ale mohla například doba, v níž musejí Izraelci zůstávat v izolaci po návratu z ciziny nebo kontaktu s nemocným. Nyní činí 14 dní.

První uvolnění by podle ministrů mělo nastat už v neděli, kdy se otevřou mateřské školy a některé obchody. Pro další uvolňování je ale podle Gamzua podmínkou, aby se počet nově nakažených držel okolo dvou tisíc alespoň celý týden a aby číslo R vydrželo na hodnotě 0,8.

V Izraeli podlehlo koronaviru až dosud 2109 lidí, 739 pacientů je nyní ve vážném stavu a 249 z nich je připojeno na ventilátory. Vysoká smrtnost nemoci covid-19 přetrvává hlavně ve městech osídlených ultraortodoxními židy.

Reklama

Doporučované