Hlavní obsah

Izraelský diplomatický svět stávkuje, stěžuje si na nízké platy i povinnost platit daně

Foto: archiv

Izraelský diplomatický svět stávkuje, stěžuje si na nízké platy

Reklama

Izraelské ambasády a velvyslanectví po celém světě ve středu 30. října neotevřely svoje dveře. Stávkují kvůli dlouho trvajícím sporům s ministerstvem financí ohledně platů. Celosvětový protest organizují izraelské ministerstvo zahraničí, resort obrany a také odbory.

Článek

V jednu hodinu ráno izraelského času zhasla světla velvyslaneckých kanceláří po celém světě. Toronto, Rwanda nebo Velká Británie – příklady zemí, jejichž konzuláty a ambasády stávku vysvětlují na svých sociálních sítích.

Izrael má po světě 69 ambasád, 23 konzulátů a 5 speciálních zahraničních misí. Informace, zda stávkují i zaměstnanci izraelské zastoupení v ČR, není známá. Nereagují však na telefonáty ani e-maily, pravděpodobně se tak ke stávce připojili.

„Náš konzulát a všechny izraelské diplomatické mise budou ve středu 30. října ve stávce, kvůli pracovním neshodám s izraelským ministerstvem financí,” píše na svém twitteru torontské zastoupení. „Nebude možné provést žádnou službu, nikdo nebude moct na ambasádu vstoupit,” píší pro změnu z Bostonu.

Důvody stávky odkazují na dlouhodobé neshody mezi izraelskými ministerstvy. Finanční ohodnocení zaměstnanců není podle stávkujících dostačující. Diplomaté se navíc bojí, že finance, které již použili na uhrazení provozních výdajů, jako je pořádání akcí nebo příspěvky na dopravu, budou muset vrátit. Částka se pohybuje v řádu tisíců amerických dolarů. Podle údajů The Times of Jerusalem se za posledních dvacet let rozpočet izraelské diplomacie zdvojnásobil.

Ministerstvo financí chce především zdanit příjmy izraelských diplomatů. Tvrdí, že zaměstnanci ministerstva zahraničí by měli platit daně stejně jako jakýkoliv izraelský občan. „Litujeme, že přes naši snahu vylepšit stávající podmínky, si zaměstnanci ministerstva zahraničí vybrali obcházení daní,” řekl mluvčí ministerstva financí: „Jsou mimo zákon", dodal a zakončil výpověď: „Doufáme, že krizi rychle vyřešíme.”

Během stávky nejde jen o přerušení denní agendy jednotlivých ambasád a konzulátů. Jedná se o všechny aktivity spojené s ministerstvem zahraničí, včetně různých delegací i například novinářských cest.

Izraelští diplomaté si ale na špatnou úroveň pracovních podmínek stěžují už dlouho. Generální stávku vyhlásili už v roce 2011, kdy se snažili překazit návštěvu tehdejšího ruského prezidenta Medveděva.

Za vyšší platy stávkovaly ambasády tři roky poté. Tehdy ministerstvo zahraničí v Izraeli, stejně jako ve středu, neprovádělo určité úkony včetně organizování politických cest nebo naopak návštěvy zahraničních státníků v zemi.

Reklama

Doporučované