Hlavní obsah

Izraelský expremiér Olmert, odsouzený za korupci, je volný. Kvůli zdraví ho propustili předčasně

Izraelského premiéra předčasně propustili kvůi jeho zdravotnímu stavuVideo: Reuters

 

Reklama

Izraelské úřady předčasně propustily bývalého premiéra. Ehuda Olmerta vloni v únoru poslal soud na 27 měsíců do vězení. Kvůli jeho špatnému zdravotnímu stavu ho ale dozorci pustili ven dříve.

Článek

Bývalý izraelský premiér Ehud Olmert byl předčasně propuštěn z vězení, kde si od loňského února odpykával sedmadvacetiměsíční trest za korupci a bránění justici. Informovaly o tom agentury AFP a DPA.

Jedenasedmdesátiletý Olmert, který byl premiérem od roku 2006 do roku 2009, se původně měl dostat na svobodu v létě příštího roku. O zkrácení pobytu za mřížemi tento týden rozhodla izraelská vězeňská služba.

Vězeňská služba své rozhodnutí zdůvodnila tím, že Olmert, který byl v červnu krátce hospitalizován v nemocnici poté, co si stěžoval na bolest na hrudníku, si už odpykal větší část trestu a nebyl odsouzen za násilný trestný čin.

Trest dostal za přijetí úplatků v aféře zvané Holyland, která se týkala stavebních projektů v Jeruzalémě z doby, kdy byl Olmert jeho starostou (1993-2003). Odsouzen byl i za úplatky od amerického podnikatele Morrise Talanského a za bránění spravedlnosti.

Reklama

Doporučované