Hlavní obsah

Izraelský premiér při návštěvě Ruska obvinil Írán z úmyslu zničit židovský stát. Putin srovnával antisemitismus a „rusofobii“

Podle izraelského premiéra Benjamina Netanjahua se Írán snaží zničit židovský stát (video: AP).

 

Reklama

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu varoval před rostoucí snahou Íránu se vojensky angažovat v Libanonu a Sýrii. Řekl také, že země se snaží zničit židovský stát. Vše pronesl na setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Článek

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu při setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem obvinil Írán ze snahy zničit židovský stát. „Má (Írán) v úmyslu nás zničit,“ řekl Netanjahu ve své řeči v moskevském Židovském muzeu. Šéf Kremlu sem svého hosta pozval k uctění památky obětí holokaustu.

Netanjahu také varoval Kreml před Íránem. Podle něj roste jeho snaha se vojensky angažovat v Libanonu a Sýrii. Írán spolu s Ruskem patří k hlavním spojencům režimu syrského prezidenta Bašára Asada.

Agentura AFP uvedla souvislost, kdy izraelský premiér podobně kritizoval Teherán při předchozích schůzkách s Putinem v srpnu a březnu v loňském roce.

Aktuální schůzka s Putinem se konala v době, kdy na oběti holokaustu vzpomíná celý svět. „Židé ohromně přispěli k vítězství nad nacismem,“ řekl Putin na začátku jednání Netanjahuovi.

Putin také poukázal na podobnost mezi antisemitismem, „rusofobií“ a „protiruskou hysterií“ ve Spojených státech a na Západě vůbec. „Odmítání antisemitismu a jakýchkoliv projevů xenofobie a záště mezi národy sbližují Rusko a Izrael,“ prohlásil Putin. Podle něj je také třeba ukončit pokusy o popírání holokaustu nebo odmítání toho, že Sovětský svaz měl rozhodující roli v porážce nacistického Německa. „Nikdy nezapomeneme na roli, kterou sehrála sovětská armáda v tomto vítězství,“ ujistil izraelský host.

Podle izraelského velvyslance v Moskvě Garyho Korena bude jedním z témat státníků diskuse o situaci na syrském bojišti. Od září 2015 bojuje ruské letectvo na podporu syrského prezidenta Bašára Asada. Jak poznamenala agentura TASS, Netanjahu s Putinem jednal od toho roku už sedmkrát. Jejich poslední setkání se uskutečnilo loni v srpnu v ruském Soči.

Předseda izraelské vlády chtěl podle listu Haarec hovořit i o tom, že šíitské hnutí Hizballáh chce „změnit Libanon ve velkou raketovou odpalovací rampu“ namířenou proti Izraeli.

Rusko podle agentury TASS jedná s Izraelem mimo jiné i o situaci ruských Židů, kteří se po rozpadu SSSR po statisících stěhovali do židovského státu. Před dokončením je dohoda, která upravuje povinnou vojenskou službu pro občany s dvojím občanstvím.

Reklama

Doporučované