Hlavní obsah

Izraelský prezident prodloužil Gancovi dobu na sestavení vlády

Foto: Profimedia.cz

Prezident Izraele Reuven Rivlin.

Reklama

Izraelský prezident Reuven Rivlin prodloužil lídrovi strany Modrá a bílá Bennymu Gancovi lhůtu na sestavení vlády se stranou Likud dosavadního premiéra Benjamina Netanjahua o 48 hodin.

Článek

Šéf centristické strany Modrá a bílá Benny Ganc dostal v březnu možnost sestavit vládu poté, co ho těsná většina poslanců podpořila jako příštího premiéra. Současný premiér a předseda strany Likud Benjamin Netanjahu již na začátku března Gance vyzýval k sestavení kabinetu národní jednoty, která by bojovala proti šíření koronaviru.

Izraelská média ještě o víkendu spekulovala, že prezident lhůtu na sestavení vlády neprodlouží. Původní termín vypršel v pondělí o půlnoci místního času (23:00 SELČ), uvedla agentura AFP.

Rivlin nakonec oznámil, že lhůtu prodlužuje do středeční půlnoci místního času a vyzval Gance a Netanjahua, aby se dohodli na vládě jednoty, a tím ukončili nejdelší politickou krizi v moderní izraelské historii. Kdyby se vládu nepodařilo sestavit, hrozilo by, že se v zemi budou konat již čtvrté parlamentní volby v období jen o málo delším než rok.

List The Jerusalem Post napsal, že Netanjahu a Ganc v pondělí večer oznámili výrazný pokrok v jednání o vytvoření vlády. Raději, než aby jednali celou noc, se však rozhodli, že se znovu sejdou se svými vyjednávacími týmy další den ráno, aby dokončili dlouho očekávanou dohodu.

Reklama

Doporučované