Hlavní obsah

Izraelští vědci našli korály, které odolávají oteplování

Izraelští vědci našli v Rudém moři odolné korály.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Se zvyšující se teplotou oceánů a moří dochází k hromadnému úhynu korálů po celém světě. Vědci našli v Rudém moři korály, kteří vysokým teplotám odolávají.

Článek

Dosavadní vědecký konsenzus ukazoval na to, že klimatické změny ničí mořské korály. Izraelští vědci z institutu mořské biologie ale na jihu Izraele zjistili, že na severu Rudého moře i přes zvyšující se teploty a kyselosti moří a oceánů nedochází k bělení korálů. Navíc je podle nich možné, že koráli odolají ještě vyšším teplotám a že se rozšíří i na další místa na Zemi.

Podle vědců přestala existovat zhruba polovina korálů, kteří žili ve 20. století. Může za to zvýšený podíl oxidu uhličitého v atmosféře, což korály nejen tráví, ale brání i jejich novému růstu. Přehřátá voda pak nutí korály vylučovat jasně zbarvené rostliny uvnitř jejich tkáně, které jim slouží jako primární zdroj potravy a kyslíku. Vyloučením rostliny koráli zbělají, což indikuje vysokou šanci jejich uhynutí.

Profesor z Bar-Ilanovy univerzity Maoz Fine, který je vedoucím výzkumu korálů v Rudém moři, řekl agentuře AP, že nic takového, co se děje v Akabském zálivu, ještě neviděl. Ve výzkumu profesora Fina podstoupili koráli simulaci globálního oteplování.

„Vystavili jsme naše korály podmínkám, ve kterých dochází k jejich bělení, což je teplota dva stupně nad letním maximem,“ řekl profesor Maoz Fine v rozhovoru pro agenturu AP. „Teplotu jsme ještě zvýšili až na pět stupňů. Teprve při teplotě 5 stupňů nad maximální letní teplotou začali koráli vykazovat známky blednutí.“

Akabský záliv se tak stal útočištěm korálů, kteří mají v budoucích špatných podmínkách šanci přežít. Zatímco je možné najít odolné korály i v Indickém a Tichém oceánu, podle Fina se nikde na světě nenalézají tak nedotčené koráli jako právě v Akabském zálivu.

Tak vysoká odolnost korálů z Rudého moře je způsobena poslední dobou ledovou, při které hladina moře klesla o 120 metrů. Tím se moře odtrhlo od přístupu k Indickému oceánu a Adenskému zálivu, výsledkem byl nárůst solnatosti a vyšší odolnost korálů a organismů, které v něm žily.

Po ústupu ledovce v severní části Rudého moře se koráli přesunuli do jeho jižní části, kde teplota moře extrémně vzrostla. Pouze někteří jedinci, kteří se dokázali teplotě alespoň z malé části přizpůsobit, byli schopni migrovat zpět na sever do přijatelnějších podmínek k životu. Potomci těchto jedinců tak teď mohou odolávat nastávajícím změnám klimatu.

Korálové útesy jsou klíčové pro správnou funkci oceánu. Zabraňují také erozi pobřeží.

„Zhruba 500 milionů lidí po celém světě je závislých na existenci korálových útesů. Bez nich tak ztratíme ekonomicky, ohrožen je náš zdroj jídla i naše bydlení,” řekla agentuře AP studentka Jessica Bellworthyová.

Kromě globálního oteplování může korály ohrozit i lov ryb ve velkém množství nebo znečištění oceánů.

Reklama

Doporučované