Hlavní obsah

Velký bariérový útes v Austrálii čelí další hrozbě, zaplavila ho špinavá voda z povodní a koráli umírají

Další následky ničivých povodní v Austrálii.Video: Valérie Dvořáková, Reuters

 

Reklama

Velký bariérový útes podél pobřeží Queenslandu zaplavila špinavá voda z ničivých australských povodní, se kterými země bojovala od konce ledna. Vědci se obávají o přežití korálů, kterým usazeniny vody způsobují nedostatek světla a koráli se tak pod vodou „dusí“.

Článek

Severní Austrálie od konce ledna bojovala s nejničivějšími záplavami v historii země. Špinavá voda z povodní teď zaplavila také části Velkého bariérového útesu, který je největším korálovým útesem na světě a táhne se dva tisíce kilometrů podél pobřeží Queenslandu.

Letecké snímky ukazují, že voda z protékající řeky zaplavila korálový útes v rozloze více než 67 kilometrů, uvádí server BBC. Podle vědců může mít tato situace další ničivé následky, usazeniny vody mohou způsobit nedostatečný přísun světla a tím korály „zadusit“.

Velký bariérový útes je důležitým ekosystémem, zapsaným na Seznamu světového dědictví UNESCO jako chráněná přírodní rezervace.

V minulých týdnech se špinavá voda z řek dostala už na okraje útesu v úseku asi 600 kilometrů. Voda se naštěstí dále nerozšířila díky bezvětrnému počasí, uvádí vědci.

„Obecně trochu větru a činnost vln může velmi rychle rozšířit usazeniny, ale teď opravdu žádný vítr není, takže jen stojí na místě,“ uvedla pro BBC doktorka Frederieke Kroonová z australského Institutu oceánografie.

Říční vody byly podle doktorky bohaté na živiny, což způsobilo růst řas a tvorbu „tlusté pokrývky zeleně“, říká Kroonová.

„Největší obavou v tuto chvíli je nedostatek světla – pokud takový stav potrvá déle, může opravdu na některých místech dojít k narušení systému,“ popsala pro BBC vědkyně Jane Waterhouseová z australské Univerzity Jamese Cooka.

Podle Waterhouseové by naopak negativní dopad mohl zmírnit silný vítr, který by usazeniny vody odvál z oblasti.

Korálový útes se tak potýká s dalším problémem, jinou hrozbou pro jeho přežití je blednutí korálů, které způsobují vyšší teploty moře. Nárůst teplot zničil v letech 2016 až 2017 až polovinu podmořského světa.

Reklama

Doporučované