Hlavní obsah

Jaderný kolos na vodě: Ruská plovoucí elektrárna se vydala na Čukotku, kde zakotví a bude vyrábět elektřinu

Akademik Lomonosov má zakotvit u města Pevek na Čukotce už za tři týdny.Video: Karolína Štuková, Reuters

 

Reklama

Ruská plovoucí jaderná elektrárna, Akademik Lomonosov, dnes vyplula z přístavu Murmansk na severu Ruska.

Článek

Akademik Lomonosov, natřený v barvách ruské trikolory, má za pomoci remorkérů během tří týdnů zvládnout 4 700 kilometrů a zakotvit u města Pevek na Čukotce na druhém konci Ruska.

Jaderná loď s nejseverněji položenou jadernou elektrárnou nejen v Rusku, ale i na celém světě. Elektřinou má zásobovat město Pevek, které má podle dostupných údajů asi 4 000 obyvatel, ale i celou Čukotku a tamní zařízení na těžbu ropy a zemního plynu.

Plovoucí elektrárna je vybavena dvěma tlakovodními reaktory schopnými vyrábět až 70 MW elektřiny, což by postačovalo až pro stotisícové město. Konstrukce připomíná obrovské atomové ledoborce, které se desítky let plaví na sever od Ruska s jaderným pohonem. Plavidlo je 144 metrů dlouhé a 30 metrů široké.

Kritici varují před možnou katastrofou v Severním ledovém oceánu a zařízení označují za „plovoucí Černobyl“ nebo „jaderný Titanic“, zatímco tvůrci tvrdí, že jejich dílo je nepotopitelné a vydrží i tu nejsilnější přívalovou vlnu tsunami.

Projekt je součástí plánu ruské vlády oživit odlehlý, ale na suroviny bohatý region. Plovoucí jaderná elektrárna se také má stát jedním z klíčových prvků infrastruktury pro rozvoj tzv. Severní mořské cesty, vedoucí podél arktického pobřeží Ruska.

Zatímco například Německo od jaderné energie po havárii v japonské Fukušimě odstupuje a stávající elektrárny hodlá do roku 2022 uzavřít, Rusko sleduje zcela jiný plán.

Celkově má země v provozu 35 jaderných reaktorů v desítce elektráren. Rosatom, který po celém světě zaměstnává na 250 tisíc lidí, plánuje jaderné elektrárny také v Indii, Bangladéši a Turecku. Ruští experti se domnívají, že Akademik Lomonosov je jakousi vzorovou jadernou elektrárnou pro potenciální zájemce.

Akademik Lomonosov je první plovoucí elektrárnou na světě vyrobenou v Petrohradu ke komerčnímu využití. Podobnou elektrárnu začala stavět koncem roku 2016 Čína, která počítá s nasazením do provozu v roce 2020.

Jako plovoucí jadernou elektrárnu využívala americká armáda v letech 1968 až 1975 v Panamském průplavu dopravní loď Sturgis. Ta měla na palubě reaktor o výkonu 10 megawattů.

Reklama

Související témata:

Doporučované