Hlavní obsah

Jak bránit násilí vůči uprchlíkům? Mladí z mnoha zemí se učí spolupracovat

Jak zabránit násilnému chování vůči uprchlíkům? Mladí z mnoha zemí se učí spolupracovat.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Už několik let jedno z oblíbených volebních témat radikálů a populistů. Opravdu se máme jen bát, nebo se naopak můžeme i mnohé naučit?

Článek

Projekt nazvaný Image.in si dal za cíl předcházet radikalizaci mladých lidí. A bránit tak budoucím sklonům k násilnému chování vůči lidem, kteří „jsou jiní“.

„Ten problém – příklon mladých k různým politickým stranám – tady je. Tyto strany zvyšují napětí mezi určitými sociálními skupinami nebo lidmi různých národností. Je třeba s tím bojovat,“ míní regionální koordinátor projektu Image.in Robert Netuka.

Smyslem projektu je integrovat mládež, která je z ciziny, pomocí kultury a umění. S mladými migranty a uprchlíky pracuje díky projektu pět evropských měst.

„Společně s ostatními městy jsme dávali dohromady, jak budou vypadat nábory mladých. Mladí se učili s kamerou, s audiem. Výstupem byl videoklip. V další fázi chodíme do škol, představujeme náš projekt a vysvětlujeme téma uprchlictví,“ říká Netuka.

Skupina 22 lidí z devíti zemí spolupracovala napříč různými kulturami. „Všichni se soustředili na to, co uměli, každý přidal kus sebe,“ popisuje koordinátor. A tvrdí, že mladí lidé z Česka během projektu přiznali, že s uprchlíky nemají žádné vlastní zkušenosti a vstřebávali informace jen z médií.

Vše o projektu se dozvíte ve videorozhovoru nad článkem. Byl součástí pořadu Ráno na gauči, vysílaném na Televizi Seznam každý všední den od 7:00 (návod k naladění Televize Seznam najdete zde).

Reklama

Související témata:

Doporučované