Hlavní obsah

Babiš bude jednat exkluzivně s ČSSD do 10. dubna, s SPD dál vyjednávat nechce

ANO po jednání s parlamentními stranami.Video: Seznam

 

Reklama

Premiér v demisi Andrej Babiš jednal s KSČM, SPD i ODS o případné podpoře jeho druhého kabinetu. V plánu má ještě setkání s ČSSD.

Článek

Předseda hnutí ANO a premiér v demisi Andrej Babiš dnes rozjel další kolo jednání o podpoře pro svou druhou vládu. Tu byla připravena podpořit KSČM. Její podpora je ale v tuto chvíli nejistá. A to kvůli postoji Babiše k nyní už bývalému šéfovi komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů Zdeňku Ondráčkovi (KSČM).

Právě od jednání se sociálními demokraty se očekával největší posun v případě sestavování Babišovy druhé vlády. Vláda hnutí ANO se sociálními demokraty za podpory komunistů je totiž podle předchozích vyjádření premiéra v demisi jeho preferovanou variantou.

ANO jedná s ČSSD o menšinové vládě s podporou KSČM

Andrej Babiš novinářům po jednání se zástupci s ČSSD řekl, že do 10. dubna budou od příštího týdne jednat expertní týmy obou stran o možné menšinové vládě. Její vznik se ale neobejde bez hlasů KSČM, se kterými hnutí ANO počítá. Babiš se také vyjádřil, že s SPD dále jednat nechce.

Babiš předpokládá, že už na sjezdu ČSSD, který se koná 7. dubna, budou moct vyjednavači sociálních demokratů předložit návrh dohody o účasti ve vládě a o programu. Předseda ANO předpokládá, že sjezd ČSSD zaujme k věci nějaké stanovisko, poté se bude čekat na výsledek vnitrostranického referenda sociálních demokratů.

ODS spolupráci s ANO odmítá

Předseda ODS Petr Fiala odmítl spolupráci s hnutím ANO. Vadí mu spolupráce strany Andreje Babiše s SPD a komunisty. Politické rozdíly jsou podle Fialy příliš velké.

Výzva k tomu, aby ODS podpořila kabinet ANO, podle Fialy na schůzce nezazněla. „My jsme si spíš vyjasňovali pozice. Mně třeba vůbec není jasné, jakým způsobem Andrej Babiš plánuje dál to sestavování vlády. Jestli je tam nějaký plán, nějaká koncepce. Z tohoto hlediska musím říct, že mi to ta schůzka ani příliš nevyjasnila,“ řekl.

Fiala se také vyjádřil k vývoji kolem ředitele GIBS Michala Murína. Domnívá se, že vláda v demisi by neměla dělat velké personální změny.

Tisková konference ODS po jednání s ANO.Video: Seznam

SPD vládu ANO bez problémů podpoří, nebojí se ale ani předčasných voleb

Tomio Okamura řekl, že ANO je ochotno do svého programu implementovat drtivou většinu požadavků SPD, podpora nové vlády tedy není problém. Vznik vlády je politické rozhodnutí a vše aktuálně záleží na hnutí Andreje Babiše. Nová vláda ANO s podporou SPD by stabilizovala situaci - vzniknout může do několika týdnů. Zároveň je ale strana Tomio Okamury připravena být konstruktivní opozicí, která se nebojí případných předčasných voleb.

Pokud ANO zvolí jiného koaličního partnera, SPD zváží její podporu. Nebude ale v žádném případě podporovat jakoukoliv vládu, na které se bude podílet ČSSD. Sociální demokraté podle Okamury nemají důvěru voličů SPD.

Tisková konference Tomio Okamury.Video: Seznam Zprávy

KSMČ se s ANO shodne na 80 procent, problémem je zahraniční a bezpečnostní politika

Vojtěch Filip z KSČM řekl, že s ANO chtějí v nadcházejících týdnech jednat hlavně o bezpečnostní a zahraniční politice. Většina společných expertních týmů už svou činnost ukončila. Uvedl, že pro komunisty je velkým tématem otázka obecného referenda. Názor politiků se podle Filipa výrazně liší od názoru občanů. Je možné, že na podporu zákona občané vytvoří petice. KSČM navíc chce referendum o vystoupení z EU i NATO, což je pro ANO nepřijatelné.

S hnutím ANO je KSČM ve shodě zhruba na osmdesát procent. Problémem je ale zmíněná bezpečnostní a zahraniční politika.

Další kolo vyjednávání o nové vládě.Video: Seznam Zprávy

Situaci zkomplikovalo vyjednávání o podpoře mezi hnutí ANO s ODS, které vedení ČSSD značně pobouřilo. Přitom tento týden už se měly řešit i případné ministerské posty pro ČSSD.

Předseda ODS Petr Fiala ale stále zastává názor, že nechce vstoupit do vlády s trestně stíhaným premiérem. Andrej Babiš je trestně stíhaný v údajném dotačním podvodu v kauze Čapí hnízdo.

Minulý týden se do sestavování druhé Babišovy vlády vmísil prezident Miloš Zeman, který „vyjádřil nepatrnou nervozitu z pomalého postupu jednání”. Babiš od hlavy státu dostal ultimátum, vládu by měl mít sestavenou do letních prázdnin, poté by prý Zeman „nemusel být tak shovívavý”.

Reklama

Doporučované